Francuska novinarka ranjena u Siriji mogla bi umrijeti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Francuska novinarka ranjena u Siriji mogla bi iskrvariti ako hitno ne dobije medicinsku pomoc, izjavili su aktivisti u srijedu samo nekoliko sati nakon što je ona zajedno s još pet novinara stradala u bombardiranju pobunjenickog uporišta.

Edith Bouvier, novinarka koja je iz Sirije izvještavala za francuske novine Le Figaro, zadobila je teške ozljede u napadu sirijske vojske na pobunjenike. Ranjen je još jedan novinar, vjeruje se da se radi o Amerikancu Paulu Conroyu.

Aktivisti su rekli da se Bouvier (31) nalazi u loše opremljenoj poljskoj bolnici u opkoljenoj cetvrti Baba Amro u gradu Homsu. Taj grad vojska bombardira vec gotovo tri tjedna u pokušaju da uguši pobunu protiv predsjednika Bašara al Asada. "Postoji veliki rizik od iskrvarenja ako hitno ne dobije medicinsku pomoc", izjavio je jedan aktivist.

Dvoje zapadnjackih novinara ubijeno je u snagama sigurnosti opkoljenom sirijskom gradu Homsu u srijedu kada su granate pale na kucu u kojoj su odsjeli. Nove žrtve sve oštrijeg i dugotrajnog sukoba u Siriji su americka novinarka Marie Colvin koja je radila za britanski Sunday Times i francuski fotograf Remi Ochlik.

Ocevici tvrde da su granate pogodile kucu u Homsu u kojoj su novinari odsjeli, a kada su oni pokušali pobjeci iz kuce na njih je otvorena vatra. Marie Colvin i Remi Ochlik bili su veterani u izvještavanju o ratovima diljem svijeta. Francuska je zatražila od Sirije da odmah omoguci pristup ranjenim novinarima.

"Zahtijevam od sirijske vlade da odmah zaustavi napade i da poštuje svoje humanitarne obveze", rekao je francuski šef diplomacije Alain Juppe. "Zatražili smo od našeg veleposlanstva u Damasku da traži od sirijskih vlasti sigurni prolaz kako bi žrtve dobile medicinsku pomoc uz potporu Medunarodnog Crvenog križa", kazao je Juppe.


Podijeli: Facebook Twiter