Francuska: Kažnjavati klijente prostitutki

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francuski zastupnici u srijedu su usvojili prijedlog zakona borbe protiv prostitucije u Francuskoj, koji uključuje i kažnjavanje klijenata prostitutki.

Tekst je usvojen sa 268 glasova za, prema 138 protiv i 79 suzdržanih. Njime se kažnjava kupovina seksualnih usluga globom od 1.500 eura. Prije stupanja na snagu treba ga potvrditi senat, gornji dom parlamenta koji bi ga trebao razmotriti do kraja lipnja sljedeće godine. Ministrica ženskih prava Najat Vallaud-Belkacem je pozdravila usvajanje prijedloga nakon "dugog puta punog prepreka".

Tekst se inspirira primjerom Švedske gdje je kažnjavanje klijenta od 1999. u deset godina za polovicu smanjilo uličnu prostituciju. Kao alternativa za globe ili dodatne sankcije predviđena je "senzibilizacijs borbe protiv kupovine seksualnih usluga". U Europi se više ili manje uspješno primjenjuju dvije politike: kažnjavanje klijenata ili prostitutki, posebice u nordijskim zemljama ili organizacija prostitucije u javnim kućama, kao u Njemačkoj i Grčkoj. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter