Francuska intervencija u Maliju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

rancuska je u petak izvijestila Vijeće sigurnosti UN-a da će njezina vojna potpora vojsci u Maliju protiv islamističkih pobunjenika trajati onoliko dugo koliko to bude potrebno.

- Razvoj situacije opravdava ubrzanje provedbe rezolucije 2.085, kazao je francuski veleposlanik pri UN-u Gerard Araud u pismu Vijeću sigurnosti, misleći pritom na rezoluciju koja je usvojena prošlog mjeseca, a poziva na raspoređivanje snaga pod vodstvom afričkih zemalja u Maliju da bi se pomoglo vojsci te zemlje.

U izjavi koju je u četvrtak prihvatilo 15 zemalja članica, Vijeće sigurnosti UN-a zatražilo je "brzo raspoređivanje" međunarodnih snaga u Maliju zbog "ozbiljnog pogoršanja stanja" na terenu.

Francuska je u petak pokrenula vojnu intervenciju da bi vladinim snagama u Maliju pomogla da spriječe napredovanje islamističkih skupina prema jugu, nakon što su preuzele kontrolu nad većim dijelom sjevera zemlje.

Privremeni malijski predsjednik Diocounda Traore u četvrtak je zatražio vojnu pomoć Francuske da bi odbio ofenzivu naoružanih islamističkih skupina na sjeveru zemlje koje su toga dana zauzele još jedan malijski grad, Konnu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter