Francuska i RH potpisale ugovor o suradnji u obrani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar obrane Ante Kotromanović, koji je bio nazočan vojnom mimohodu u Parizu u povodu francuskog nacionalnog praznika, sastao se u nedjelju sa svojim francuskim kolegom Jeanom Yvesom Le Drianonom s kojim je potpisao ugovor između vlada Francuske i Hrvatske o suradnji u području obrane, piše na web-stranici MORH-a.

"RH snažno podržava usmjerenost zemalja članica EU-a na razvoj obrambenih sposobnosti kroz inicijativu 'pooling and sharing' te uspostavu sustavne i dugoročne europske obrambene suradnje. Također, ministar Kotromanović je istaknuo da RH cijeni doprinos Francuske Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici (ZSOP) kao i njezinu ulogu promotora europske dimenzije obrane", piše u priopćenju.

Dvije strane su se složile da ulaskom RH u EU Francuska i Hrvatska postaju istinski partneri u ZSOP-u, budući da dijele iste stavove o važnosti jačanja ZSOP-a te imaju zajedničke sigurnosne interese, poglavito u stabilizaciji Afganistana, u jugoistočnoj Europi, na Sredozemlju te na Bliskom istoku.

Dvije zemlje imaju razvijenu bilateralnu obrambenu suradnju, osobito suradnju dviju ratnih mornarica, ali i suradnju na području izobrazbe.

Na kraju susreta ministar Kotromanović izrazio je zahvalnost francuskoj strani na ukazanoj časti i sudjelovanju pripadnika OS RH na vojnom mimohodu povodom 14. srpnja, pada Bastille.

Zbog izrazite razlike u visini u odnosu na ostale sudionike mimohoda, domaćini su pripadnike hrvatskog ešalona u šali nazvali "Avatarima", aludirajući na likove iz poznatog filma Jamesa Camerona, dodaje u priopćenju MORH. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter