Francuska - Hrvatska 0:0

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ni u petom medusobnom dvoboju hrvatska nogometna reprezentacija nije uspjela svladati izabranu vrstu Francuske. U puno boljoj predstavi od one koju su pružili protiv Gruzije, vatreni su remizirali na Saint Denisu što je ishod kojim mogu biti zadovoljni jer je domacin ipak bio bliži pobjedi.

Hrvatski izbornik Slaven Bilic poceo je susret s petoricom igraca koji nisu bili u pocetnoj postavi u subotnjem dvoboju protiv Gruzije. Uz Perišica, Jelavica i Pranjica koji su u Tbilisiju dobili priliku u nastavku, na Saint Denisu su svoje mjesto u prvih jedanaest pronašli Šimunic i Vukojevic.

Nasuprot njih stajali su domaci nogometaši kojima je ovo bio debi u novim dresovima, bijelim s tankim plavim vodoravnim crtama, pa su tako francuski navijaci poslije dugo vremena više od svega željeli vidjeti poraz momcadi u plavim dresovima.

Nakon pocetnog ispitivanja snage, prvo uzbudenje donio je neoprezan start Maloude na Runji, poslije cega je hrvatski vratar tek uz lijecnicku pomoc uspio nastaviti susret, mada je ocito bilo da je bol i dalje prisutna te je Bilic odmah na zagrijavanje poslao Pletikosu. Runje je stisnuo zube i izdržao do poluvremena, no hrvatski izbornik ipak je morao posegnuti za zamjenom i u 24. minuti u igru uvesti Strinica, kojem je mjesto ustupio ozlijedeni Pranjic.

Na travnjaku bez pravih uzbudenja. Hrvatska je pokušala nakon prekida u 15. minuti, no udarac Srne završio je u živom zidu. Na drugoj strani Menez je u 19. minuti prošao po desnoj strani i zavrnuo loptu na peterac, ali tamo je spreman bio Šimunic i rašcistio potencijalnu opasnost. Nedugo nakon Pranjicevog izlaska, Nasri je s lijeve strane ubacio loptu u hrvatski kazneni prostor, a u skoku je najviši bio Rami i glavom pucao za malo pored Runjine lijeve stative.

Domaci stoper bio je u glavnoj ulozi i na drugoj strani terena u 28. minuti, kad je požrtvovanim bacanjem blokirao udarac Srne koji je bez razloga tražio kazneni udarac jer je lopta pogodila francuskog reprezentativca u glavu, a ne u ruku kako je sugerirao hrvatski kapetan. Uslijedio je pokušaj Nasrija u 34. minuti iz slobodnog udarca koji je završio iznad grede, da bi tri minute kasnije Francuska propustila stopostotnu priliku.

Nakon pogreške Strinica, Nasri je gurnuo loptu za Meneza koji je s desne strane vratio povratnu za Benzemu, a napadac Real Madrida s nekoliko metara prebacio hrvatska vrata. Kazna je mogla stici pet minuta kasnije kad je Perišic ukrao loptu Mexesu, ušao u kazneni prostor i iskosa s desne strane gadao suprotni kut, no Lloris je bio na visini zadatka i sacuvao svoju mrežu, pa se u svlacionice otišlo pri rezultatu 0:0.

U nastavku su prvi zaprijetili hrvatski reprezentativci, ali pokušaj s ruba kaznenog prostora Rakitica, koji je u poluvremenu zamijenio Strinica, pogodio je vanjski dio mreže. Vec sljedece minute odgovorili su Francuzi, no Pletikosa, još jedno novo lice u hrvatskim redovima, zaustavio je udarac Reveillerea.

Opasno je bilo pred hrvatskim vratima i u 59. minuti, kad je Diarra bio najviši u skoku, no njegov udarac glavom nije išao u okvir gostujuceg gola. Ulaskom Riberyja i Remyja živnula je igra francuske reprezentacije, koji su u 68. minuti uzdrmali okvir hrvatskog gola. Autor je bio Rami koji je uzeo loptu na centru, s njom došao na 20-ak metara od Pletikose i potom ciljao njegov donji lijevi kut, no pored ukopanog hrvatskog cuvara mreže lopta se od stative odbila u gol-aut.

Hrvatski se nogometaši ponovno bude u 78. minuti kad je Rakitic odlicnom dubinskom loptom uposlio Petrica, ali on je nije uspio najbolje kontrolirati i Lloris je uspio rašcistiti opasnost. Pet minuta prije kraja Ribery je "loptom s ocima" pronašao Remyja koji je izbio sam pred Pletikosu, no hrvatski je vratar sjajnom intervencijom sacuvao svoju mrežu.

Stade de France.
Gledatelja: 65.000. Sudac: Alan Kelly. Pomocnici: MacGraith i Douglas (svi Irska). Žuti kartoni: Diarra, Reveillere (Francuska), Lovren, Vukojevic, Srna, Vida (Hrvatska).

FRANCUSKA: Lloris, Reveillere, Rami, Mexes, Clichy, Diarra, Nasri (od 88. Gourcuff) , Matuidi (od 87. M'Vila), Menez (od 60. Remy), Benzema (od 75. Gameiro), Malouda (od 60. Ribery).

HRVATSKA: Runje (od 46. Pletikosa), Srna (od 80. Vida), Corluka, Lovren, Pranjic (od 24. Strinic, od 46. Rakitic), Modric, Šimunic, Vukojevic, Kranjcar, Perišic (od 71. Petric), Jelavic (od 56. Kalinic).


Podijeli: Facebook Twiter