Francuska: Hollande rekordno nepopularan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francuski predsjednik Francois Hollande sazvao je danas sjednicu ministara, točno godinu dana otkako je pobijedio na predsjedničkim izborima, kako bi razgovarali o strategiji gospodarskog oporavka zbog čega je sam Hollande rekordno nepopularan u zemlji u kojoj ga kritiziraju i desnica i ljevica. Premijer Jean-Marc Ayrault i 37 ministara pozvani su u Elizejsku palaču kako bi razmotrili ostvareno i razgovarali o novim mjerama protiv nezaposlenosti, mjerama za poticanje gospodarstva, rješavanje stambenog, zdravstvenog i umirovljeničkog pitanja.

U nedjelju je na poziv ljevičara Jean-Luca Melenchona Parizom prodefiliralo nekoliko desetaka tisuća prosvjednika koji su kritizirali iznevjerena obećanja socijalista na vlasti i tražili da se provedu stvarne promjene u državi. Istodobno su odvojene prosvjede u više velikih francuskih gradova održale tisuće protivnika istospolnih brakova nezadovoljne legalizacijom takvog braka u parlamentu.

I ljevica i desnica napadaju Hollandea, a predstavnica krajnje desnice Marine le Pen nazvala ga je "osobom bez boje, mirisa i okusa". Hollande je potukao sve rekorde u nepopularnosti jer je u samo godinu dana, koliko je na dužnosti predsjednika, "ostvario" rekordan postotak nezaposlenosti od 10,6 posto. Njegovu sliku u javnosti narušio je i izbor, sada bivšega ministra za proračun, Jeromea Cahuzaca koji je posjedovao tajni račun u Švicarskoj i lagao da takav račun ne postoji i Hollandeu i svijetu.

"Samo godinu dana nakon izbora Hollandea za predsjednika Francuska je u krizi. Političkoj, gospodarskoj, društvenoj, moralnoj", piše u ponedjeljak list Liberation, sklon lijevoj političkoj struji. Francuska ne planira ni na koji način obilježiti godišnjicu ponovnog dolaska socijalista na vlast koji su s Hollandeovom pobjedom opet ušli u Elizejsku palaču nakon odlaska bivšeg socijalističkog predsjednika Francoisa Mitterranda 1995. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter