Francuska: 1.200 pretresa i 165 uhićenih od uvođenja izvanrednog stanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francuska policija je izvršila 1.233 pretresa stanova u kojima je uhitila 165 osoba i zaplijenila 230 komada oružja otkako je nakon pariških napada u zemlji uvedeno izvanredno stanje, priopćio je u utorak francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve.

Gotovo polovina zaplijenjenog oružja su "duge cijevi i ratno oružje", dodao je, ocijenivši da je to potvrda "uspješnosti" izvedenih operacija.

Ministar koji je govorio pred zastupnicima nije naveo nove podatke u vezi s brojem osoba kojima je određen kućni pritvor.

Cazeneuve je 16. studenoga iznio podatak o 104 osobe kojima je određen kućni pritvor i koje su bile "predmet posebnog interesa" francuske obavještajne službe 48 sati nakon džihadističkih napada.

Izvanredno stanje proglašeno 14. studenoga, dan nakon džihadističkih napada, produljeno je do kraja veljače 2016.

- Mjere u okviru izvanrednog stanja moraju se provoditi uz strogo poštovanje načela pravne države i nipošto neću dopustiti kršenje tih načela, istaknuo je ministar dok mediji već nekoliko dana izvješćuju o prekoračenju ovlasti policije.

Rekao je da je u okružnici koju je u utorak poslao načelnicima upozorio da se mjere izvanrednog stanja moraju doslovno provoditi. (Hina/AFP)

 


Podijeli: Facebook Twiter