Franak priprema tužbu zbog kamata u eurima i kunama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Udruga Franak, koja je u srpnju nepravomoćno dobila spor protiv banaka zbog valutne klauzule u "švicarcima" i jednostrane primjene kamatne stope, pozvala je danas dužnike s kreditima u eurima i kunama da im se jave ako žele svjedočiti u kolektivnom sudskom procesu protiv banaka zbog nezakonitog ugovoranja promjenjive kamatne stope u tim dvjema valutama.

"Ako ste prije 1. siječnja 2010. ugovorili euro ili kunski kredit s promjenjivom kamatnom stopom te vam se kamata povećavala tijekom otplate, bilo bi dobro da nam se javite radi mogućnosti za podizanje nove kolektivne tužbe zbog nezakonito ugovorenih kamata", navela je udruga Franak u pozivu dužnicima.

Zainteresirane građane udruga poziva da joj na mail [email protected] dostave skenirani ugovor i otplatni plan iz kojeg se vidi da se kamata povećavala tijekom otplate kredita.

"Zašto biste banci prepustili nekoliko tisuća eura ili kuna koje su eventualno nezakonito naplaćene od vas", poručuju iz udruge Franak koja je u srpnju na zagrebačkom Trgovačkom sudu dobila spor protiv osam banaka – Zagrebačke, Privredne, Erste, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-Adria-Bank, OTP, Splitske i Sberbanke temeljem prve kolektivne tužbe u povijesti hrvatskog pravosuđa.

Postane li presuda pravomoćna banke će u roku dva mjeseca morati glavnicu u francima konvertirati u kune po tečaju na dan ugovaranja kredita uz fiksnu kamatu. Dužnici bi mogli privatnim tužbama od banaka tražiti povrat preplaćene glavnice.

Tužbu protiv banaka zbog nepravednih kredita u francima podigla je udruga Potrošač u ime udruge Franak. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter