Franak na rekordno visokim razinama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Švicarski franak je u petak po srednjem tecaju HNB-a vrijedio 6,104 kune, što je 1,3 posto više nego u cetvrtak, odnosno 3,4 posto više nego prije tjedan dana te cak 6,7 posto u odnosu na vrijednost na pocetku mjeseca.

Današnji rast eura na tecajnici HNB-a - sa 7,434 na 7,437 kuna - zapravo je zakašnjela reakcija na trendove koji vladaju na deviznom tržištu, gdje je u meduvremenu zabilježen preokret. Banke su prodale pristigle turisticke devize, što je zadovoljilo potrebe domacih tvrtki te utjecalo na slabljenje eura. Deprecirao je sa 7,45 na 7,435 kuna.

Euro se u petak na medunarodnim tržištima spustio na novu rekordno nisku razinu prema švicarskom franku, a rekordno nisko prema tom sigurnom utocištu u neizvjesnim vremenima bio je i dolar.

Euro se tako spustio na 1,2167 franaka, rekordno nisku razinu od uvodenja jedinstvene valute 1999. Bio je pak na dobitku prema dolaru, od 0,7 posto, i njime se trgovalo po 1,4231 dolara, nakon što je ranije dosegnuo 1,4278 dolara, najvišu razinu u tjedan dana.

Dolar se takoder spustio na rekordno nisku razinu prema franku, od 85,34 švicarskih centima. Potom je nadoknadio dio gubitaka, pa se njime trgovalo po 85,72 centima, ili u minusu za 1,1 posto u odnosu na prethodno zatvaranje.

Švicarski franak, na rekordnim razinama prema euru i dolaru, mogao bi nastaviti jacati, s obzirom da po gospodarskom i fiskalnom zdravlju Švicarska uvelike nadmašuje prosjek u eurozoni, tumace analiticari. (P. G., Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter