Fragmenti sa starih zidova pricaju svoju pricu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Lo squardo della memoria" - "Pogled u sjecanja" naziv je izložbe tršcanskog slikara Livija Zoppolata kojom se samostalno predstavlja u LG galeriji Društva likovnih stvaratelja u Pazinu.

Otvarajuci izložbu Nada Putinja, predsjednica društva, rekla je da je ona ustvari nagrada koju je umjetnik dobio na lanjskom ex temporeu. Zoppolato je izostao samo s jednog od dosadašnja cetiri pazinska ex temporea te Putinja veli da se u njegovim radovima primijeti iskorak. Dok je ranije u njima prevladavala figurativnost, sada se predstavlja serijom fragmenata zidova iz starih gradova ispisanih raznim rukopisima i porukama koji se slažu jedni na druge. Receno je i da je lani dobio niz nagrada u Italiji i Hrvatskoj.

Likovna kriticarka Marianna Accerboni napisala je da autor u ovom ciklusu vrlo maštovito i odabrano predstavlja završnu fazu svog jezicnog itinerara. Pozornost usmjerava na ono zaostalo na zidovima starih kuca, pokazujuci tek dio cjeline, pri cemu uspijeva izraziti njihov šarm i sanjive stvarnosti koristeci informalni jezik visoke materijalne vrijednosti u kojem je boja u kontrastu sa snažnim osobinama zidnih fragmenata.

Sam autor veli da nije veliki umjetnik, ali da izloženim radovima šalje poruke prikazane na derutnim zidovima koje su i propaganda i osobna mišljenja, a ima i onih koje su vrlo grube. Zoppoloto je roden u Bujama, a živi u Trstu te od 1967. izlaže u Italiji i izvan njenih granica. Ucenik je Vittorija Cossutta i graficke škole Carlo Sbisa. Njegova se djela nalaze u nizu javnih i privatnih kolekcija u Italiji, Austriji, Njemackoj, SAD-u, Sloveniji i Hrvatskoj. Izložba se može razgledati do kraja lipnja. (S. B.)


Podijeli: Facebook Twiter