Fra Berard Barčić slavi 103. rođendan

Fra Berard Barčić (M. ANGELINI)
Fra Berard Barčić (M. ANGELINI)

U samostanu i župi Sv. Antuna u subotu će se održati svečana misa u čast fra Berarda Barčića. On će, naime, na sutrašnji dan proslaviti 80. obljetnicu svečeništva i 103. godine života. Iako vremešan, fra Berard toplo nas dočekuje, nasmijan i vedar.

- Moj je rođendan, ali i dugo svećeništvo, poseban božji dar. Iako nikad nisam mislio da ću toliko dugo niti živjeti, niti služiti, ispalo je da sam danas najstariji svećenik franjevac na području bivše Jugoslavije, kaže nam uvodno fra Berard.

Rođen je na Rabu, u selu Kampor, 22. rujna 1910., a zaredio se 22. rujna 1925. godine.

- Te davne 1925. godine obukao sam ovaj habit i nikad nisam mislio da ću ga toliko dugo nositi. Moja je majka umrla s 44 godine od upale pluća, a otac je doživio 80. I to su bile lijepe godine, ali ove svoje nisam očekivao, iskreno priznaje fra Berard.

I dok oči još zrače i živahno prate sve što se događa u njegovom okruženju, s uvijek prisutnim vedrim osmjehom, sluh mu je nešto slabiji.

- Ljudi mi govore da dobro izgledam za svoje godine. Možda je to i točno, ali ja im odgovaram da ono kako se osjećam znaju samo Bog i Berard. Skrivam svoje tegobe pred ljudima, ali Bogu se izjadam, kaže nam fra Berard.

Studirao je, kaže nam, i diplomirao prirodne znanosti na sveučilištu u Zagrebu u periodu od 1934. do 1938., a kao profesor predavao je na Badiji kod Korčule, u Pazinu, Zadru i Splitu. Predavao je, poučavao i pisao. Napisao je 11 knjiga i 66 radova i članaka, znanstvenih, teoloških, povijesnih i informativnih karaktera.

Nakon službe magistra novaka u Zadru (1973.-1978.) premješten je u Pulu, gdje upravo provodi 35. godinu života pomažući u pastoralnom radu, u slavlju mise i sakramenata, propovijedanju, ispovijedanju, poučavanju vjeronauka i drugim aktivnostima. U slobodno vrijeme piše i čita korisne knjige. Iz njegove se sobe još i danas zna začuti tipkanje pisaće mašine. (Piše S. ZRINIĆ TERLEVIĆ; snimio M. ANGELINI)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter