Fra Berard Barčić proslavio 103. rođendan

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Proslaviti 103 godine života prava je rijetkost, a pri tome obilježiti i 80 godina svećeništva značajan je jubilej, pa je u čast dugovječnog svećenika, franjevca Berarda Barčića, danas u pulskom samostanu i župi Sv. Antuna priređena proslava obiju obljetnica, a svetu misu predvodio je kardinal Josip Bozanić.

Fra Berard Barčić rođen je 22. rujna 1910. u Kamporu na otoku Rabu te je najstariji franjevac na Balkanu. Diplomirao je prirodne znanosti na zagrebačkom sveučilištu, predavao je u školi te je autor brojnih knjiga i znanstvenih radova, a u Puli djeluje 35 godina. Unatoč poznim godinama, ovaj svećenik i danas čita novine i knjige, piše, posjećuje kulturna događanja te je aktivan u radu s vjernicima.        

Pred mnoštvom vjernika koji su se prijepodne okupili u crkvi i ispred nje prateći misu, kardinal Bozanić je Barčiću čestitao rođendan prenijevši mu riječi blagoslova koje mu je uputio papa Franjo nakon što ga je hrvatski kardinal nedavno u Rimu obavijestio o Barčićevom rođendanu i dugotrajnom svećeništvu.

Vjernici u crkvi dočekali su fra Barčića toplim pljeskom, a on je u svom govoru rekao da je zahvalan Bogu što mu je podario dug život i svećenički poziv koji je velik dar, ali i velika odgovornost.

- Božjom providnošću u Puli su se u kratkom vremenu povezali veliki događaji - nakon proslave rođendana fra Barčića, uskoro slijedi beatifikacija Miroslava Bulešića, podsjetio je Bozanić.     

Proslavi su prisustvovali i članovi obitelji fra Berarda Barčića, rođendan su mu sa oltara, među ostalim, čestitali i porečko-pulski biskup monsinjor Dražen Kutleša te gvardijan samostana Sv. Antuna Mate Trinajstić, a prigodnom mu je pjesmom napisanom u povodu rođendana, čestitao i pjesnik Daniel Načinović. (P. LUKEŽ, snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter