Fotosofia 5 u rovinjskoj Batani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U galeriji Batana otvorena je izložba "Fotosofia 5", na kojoj je 15 mladih nadarenih fotografa izložilo po tri svoja kolekcijska rada. Izložba je nastala za pete generacije seminara najpoznatijeg hrvatskog fotografa Damira Hoyke, koji je s nekoliko autora prisustvovao otvorenju.

Hoyka je podsjetio da je seminar Fotosofia, nazvan po njegovu istoimenom eseju, startao 2006. godine. Svake se godine natjecajem odabire 15 polaznika, kojima Hoyka s gostima prenosi svoja bogata iskustva. Seminar završava sedmodnevnim workshopom, na kojem nastaju radovi koji se kasnije izlažu. Zadnja je generacija polaznika seminara workshop održala u Tuheljskim toplicama, u cijim su interijerima i eksterijerima nastali radovi.

- Ovi su radovi nastali unutar istog ogranicenog prostora. Gotovo su svi snimljeni korištenjem minimalne fotoopreme, aparata s portabilnom bljeskalicom i stativom, a svima je produkcijski budžet bio nula kuna. Imajuci u vidu da vec generacije polaznika uspijevaju pod istim uvjetima u istom ogranicenom prostoru stvarati razlicite fotokreacije, rekao bih da je ovu izložbu zanimljivo promatrati i preko granica fotografije, kao konceptualni umjetnicki dogadaj, naglasio je Damir Hoyka.

Buduci da su se fotografi Fotosofije nastavili družiti, zapoceta je gradnja mreže kreativaca kojima je zajednicka strast fotografija. Najprije je pokrenut projekt "Fotosofi u akciji", utemeljen na zamisli da klijenti ugošcuju odredeni broj fotosofa, koji ce im pružiti razlicite poglede na istu temu. Tako su fotosofi gostovali u Porecu, Zagvozdu, Siracu, na brojnim koncertima, na manifestacijama Sony Ericssona, Humane šake, Ožujsko trofej i nizu drugih dogadanja.

Na kraju je 2008. pokrenuta web-stranica www.fotosofia.info, na kojoj mladi fotografi izlažu svoje radove i šire fotografski pokret na publiku. Stranica je koncipirana kao sastajalište onih koji fotografiraju, ali i onih koji fotografije vole gledati, ocjenjivati i komentirati. Ove su internetske stranice istovremeno i velika pomoc za izbor prijavljenih na seminar.

Hoyku je predstavio predsjednik organizatora izložbe, Centra vizualnih umjetnosti Batana dr. Mladen Boljkovac. Podsjetio je da je Hoyka slojevita umjetnicka osobnost, djelovanje je poceo crtanjem i slikanjem, nastavio fotografijom, a usput je i pisao eseje o umjetnickoj fotografiji. Godine 2009. nagraden je i kao autor najboljeg znanstvenofantasticnog romana u Hrvatskoj - "Xavia".

Hoykin inovativni fotografski pristup primijecen je i u svijetu pa je sudjelovao u nizu radionica u Njemackoj i Austriji. Najviše je medunarodnih nagrada dobio u Južnoj Koreji i Japanu. Zanimljivo je da je bio nagradivan i na rovinjskom Medunarodnom salonu fotografije, a 2008. je za dostignuca u fotografskoj umjetnosti dobio našu najvecu nagradu "Tošo Dabac".


Podijeli: Facebook Twiter