Fotomonografija za Renca Kosinožica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Fotografije nedavno preminulog Renca Kosinožica bit ce ukoricene i sacuvane u trajnom sjecanju u posebnoj hommage monografiji koja se priprema, najavio je u utorak županijski procelnik za kulturu Vladimir Torbica na izložbi u Umagu posvecenoj tom poznatom fotografu iz porecke Nove Vasi. Njegovi prijatelji i suradnici svojim ce tekstovima dati obol ocuvanju njegovog lika i djela. Monografija bi trebala biti gotova za godinu dana, za što je Istarska županija na sebe preuzela koordinaciju, tj. inicijativu okupljanja svih koji na tom izdanju žele raditi i organizaciju financiranja.

Torbica je istaknuo da se mnogi iz Poreca javljaju, želeci sudjelovati, medu kojima su Drago Orlic, Goran Prodan, Sniježana Matejcic, Vladimir Bugarin, Gordana Restovic i drugi. Tiskanje monografije pomoci ce i Županija, napomenuo je Torbica.

Izložba "24.000 km po Južnoj Americi", koja je vec gostovala u Puli i Rovinju, bila je posljednja koju je Kosinožic dogovorio za života i to samo cetiri dana prije iznenadne smrti. Stoga je ugodaj bio poseban - u Multimedijalnom centru pri Puckom otvorenom ucilištu "Ante Babic" gotovo nije bilo mjesta za velik broj posjetitelja, medu kojima su bili clanovi njegove obitelji, prijatelji, suradnici i drugi koji su željeli vidjeti radove poznatog fotografa, nastale prije dvije godine na putovanju po državama Južne Amerike. Kosinožic i njegov prijatelj Željko Buric u dva i pol mjeseca na motorima su prevalili 24 tisuce kilometara.

U svom fotoaparatu Kosinožic je donio vedute, boje, konture i sjene krajeva, krajolike, ulice i ljude koji su docarali život na tom kontinentu. Ucilište je posebno za otvorenje izložbe od HTV-a nabavilo i kratku emisiju iz serije poznatih hrvatskih fotografa, na kojoj su bile i fotografije iz mnogih drugih umjetnikovih ciklusa. Izložba se može pogledati do 1. prosinca.


Podijeli: Facebook Twiter