Fotomonografija Istre kao velikog grada

Knjigu su predstavili Milan Rakovac, Silvio Forza, Igor Zirojević i Dario Marušić
Knjigu su predstavili Milan Rakovac, Silvio Forza, Igor Zirojević i Dario Marušić

"Ovo je čarobna knjiga. U njoj puno fotografija Igora Zirojevića ostavlja dojam kao da ih je slikao slikar, kao da su nacrtane rukom. S druge strane, autor teksta Silvio Forza inklinira metafizičkoj filozofiji, a govori o svojoj ulici. Posebno je vrijedna trojezičnost knjige," kazao je u nedjelju književnik i novinar Milan Rakovac na promociji fotomonografije "Istra - stvorena po mjeri čovjeka", ujedno i posljednjoj promociji knjige na 11-dnevnom pulskom 22. Sajmu knjige u Istri. Opsežnu knjigu s gotovo 400 stranica u trojezičnom, hrvatsko-talijansko-engleskom izdanju objavio je pulski StudioLab, a zadnjih 50-ak stranica popraćeni su i tekstovima o zaštićenoj prirodi, multikulturalnosti i dvojezičnosti, narječjima i dijalektima, glagoljici, tradicijskom graditeljstvu, glazbi dvoglasja kratkih intervala, gradinama...

Novi pogled na Istru

- Nisam išao s nikakvom porukom, već sam samo slikao prostor, a onda se pojavio Silvio i dao svoj pečat. Ostalo je puno neotkrivenih stvari, a otkrio sam puno stvari koje nisam znao, kazao je Igor Zirojević.

Etnomuzikolog i glazbenik Dario Marušić naglasio je novi pogled ovog autorskog tandema na Istru, rekavši da su dosadašnje fotomonografije često kompilirale starija izdanja. "Sad su to odradili pankeri ili pseudopankeri, urbani ljudi koji su imali dovoljno muda izaći iz pseudozidina Pule i poći Istrom. Za tu je komunikaciju potrebna empatija", dodao je Marušić.

Silvio Forza rekao je da je ova knjiga autorski projekt Igora Zirojevića koji se temelji na fotografijama, a da je njegova uloga bila kraćim tekstovima popratiti te fotografije.

Fotografija kao autorski komentar

- Meni je bilo dosta teško pisati jer mi je puno lakše pisati komplicirano, a ova platforma nije bila za ego tripove. Krenuli smo iz Pule, koja se u dosadašnjim fotomonografijama često tretirala usputno. Zatim smo išli u zapadnu Istru pa na sjever, u središnju Istru, pa u istočnu Istru, da bi završili s Marčanom. Zirojevićeva fotografija je i autorski komentar. Čuvali smo se konačnih istina jer svaki dio Istre skriva zamku za one koje gaje predrasude. Forza se posebno zahvalio Miodragu Kalčiću, autoru predgovora pod nazivom "Zavičaj kao mjerilo svijeta". Kalčić, među ostalim, piše da "fotografska prepoznatljvost zaustavljenoga vremena u vješto uhićenim atmosferama i ambijentima Istre otkriva autorovo vizualno promišljanje čitavoga poluotoka kao grada, velikog grada, velebnog megalopolisa, ujedno i suvremenog i povijesnog velegrada sa svim pratećim i popratnim urbanim elementima".

'Rex Blues' za kraj

U skladu s glavnom sajamskom temom 'Transatlantik', u posljednjem događaju ovogodišnjeg izdanja pulskog Sajma knjige, u nedjelju su u Crvenom salonu Milan Rakovac, Dario Marušić na violini i Ratko Barać na gitari izveli Rakovčevu pjesmu "Rex Blues". Inspiriran filmskom scenom s raskošnim prekooceanskim talijanskim brodom Rex u Fellinijevom filmu "Amarcord", koji je, kaže, i osobno vidio u djetinjstvu s istarskog kopna, Rakovac je kreirao literarni poklon svim onima koji su u prošlosti napustili svoj dom, Pulu i Istru, i otišli preko Atlantika, ne izgubivši nikad u sebi ljubav i nostalgiju za zavičajem. Duži je tekst za pjesmu prilagodio Marušić. Uz brzu probu na licu mjesta,  u pjevanje refrena ('La nave piu bella; la nave piu snella'), zborski su se uključili svi radnici Sajma knjige.

Počeli smo s Evelinom Rudan i "Vilama s Učke", a završavamo s istarskim bluzom, rekla je direktorica sajma knjiga Magdalena Vodopija, zahvalivši se svim suradnicima, a najviše publici. (Z. ANGELESKI, snimila Tanja DRAŠKIĆ SAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter