Fotografsko istraživanje granice između osjećaja i hvatanja trenutka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Da rovinjski Centar vizualnih umjetnosti Batana ide u korak s ukupnom fotografskom scenom, dokaz je i posljednja izložba "Žive stijene 2.0" autorskoj dvojca Katje Goljat i Andreja Firma, a koja je postavljena u galeriji. Riječ je o mladom autorskom tandemu iz Slovenije, koji se predstavljaju analognom fotografijom koja, po riječima kustosice izložbe Lavoslave Benčić, "izbija" u prvi plan na čitavoj fotografskoj sceni.

Istraživanje analognih fotografskih tehnika

- Usprkos brzoj i sveobuhvatnoj digitalizaciji fotografije, tendencija je mnogih fotografa na području suvremene fotografije da se okrenu istraživanju analognih fotografskih tehnika. Oni eksperimentiraju tako da koriste analogne kamere i dodatnu opremu te nesvakidašnje medije, rekla je Lavosava Benčić, dodajući da se tandem Goljat- Firm vraća starim tehnikama u fotografiji i eksperimentira raznim mogućnostima medija.

- Kolekciju čine radovi u crno-bijeloj analognoj tehnici upravo osmišljeni za prostor "Batane" te su upravo znanje i razumijevanje analognih tehničkih postupaka za ovu kolekciju od ključne važnosti. U prvi plan izbijaju kemijski procesi koji tandem vješto koristi prilikom ostvarivanja svojih eksperimenta, a u drugom planu su sadržaj i motivi iscrtani svjetlošću na prethodno vješto pripremljenoj gipsanoj površini. Konačno, u ovim se radovima nastavlja i njihovo višegodišnje istraživanje uloge medija nositelja kao i odnosa prema svjetlosno osjetljivom sloju, fotografskoj emulziji, rekla je na otvaranju izložbe "Žive stijene 2.0" Lavoslava Benčić.

Radionica cianotipije za građane

Govoreći o predstavljenim fotografijama, koje će publika imati priliku razgledati do sredine prosinca, autori kažu da serija "Žive stijene 2.0" preispituje odnos trenutka koji postaje zauvijek uhvaćen na prethodno zarobljenoj latentnoj slici, odnosno negativu.

- Niz fotografija istražuje granice između osjećaja i hvatanja određenog trenutka te osjetljivosti samog procesa stvaranja fotografije na ne klasičnom mediju, objašnjavaju Goljat i Firm koji su, prošlog vikenda, za zainteresirane građane održali i radionicu cianotipije. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter