Fotografsko 'hvatanje' šume

Iz serije art fotografije "Šuma"
Iz serije art fotografije "Šuma"

Samostalna izložba art fotografija poznate fotografkinje Slavice Subotić otvara se večeras u 21 sat u Centru vizualnih umjetnosti Batana u Rovinju. Autorica će se predstaviti serijom kolor fotografija većeg formata pod tematskim nazivom "Šuma". Slavica Subotić rođena je 1969. u Zagrebu; završila je Akademiju dramske umjetnosti (smjer TV i filmsko snimanje), a profesionalno se bavi fotografijom od 1988. u časopisima, kazalištu, marketingu, filmu, izdavačkim kućama. Izložba će biti otvorena do 28. srpnja.

Kustosica izložbe i autorica teksta u katalogu izložbe je Višnja Slavica Gabout, koja će izložbu i otvoriti. O ovim radovima ona između ostaloga piše da autorica polazi od konkretne stvarnosti - šume, ali da načinom snimanja modificira i transformira stvarnost, pretvarajući je u jedan drugi realitet; u dizajnirani vizualni sustav koji komunicira likovnim vokabularom.

- Fotoaparatom 'hvata' motiv šume slikarski - čak grafički; i 'hvata' ga skicozno, u pokretu, kao cjelinu, krećući se zimskim, bezlisnim, snijegom utišanim šumskim ambijentom asketskog kolorita. Ambijentom punim bjelina, snježnih zapuha i kovitlaca, te crnina i tamnina stabala, pa se motiv transformira - s jedne strane rastapa i rastače, a s druge zgušnjava i sintetizira. I dimenzija prostora i vremena ovdje je 'pomaknuta', jer čini se kao da je sve u toj zimskoj 'šumskoj tišini' drukčije - opipljivije, prodornije i misaonije, pa je na kraju pred nama jedna nova zbilja. Zbilja apstrahirana do figurativne neprepoznatljivosti i svedena na strukturu i fakturu; čisti ritam, pokret i energiju, piše kustosica izložbe. (Z. A.)


Podijeli: Facebook Twiter