Fotografski, zabavni, edukativni i gurmanski hepening

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon jutarnjeg gimnasticiranja i subote ispunjene rekreativnim događanjima - od hodanja, trčanja do bicikliranja, odnosno svih tjelovježba posvećenih poznatoj "u zdravom tijelu zdravi duh", organizatori događanja Udruga Martišnjak z muštaci, točku na i, stavila je na večernjem fotografskom, zabavnom, edukativnom i gastronomskom događanju.

Poticati godišnje liječničke preglede

Podsjetimo, riječ je o drugom po redu cjelodnevno organiziranom danu kojeg je lani i tada još Udruga u osnivanju, Martišnjaki z muštaci, osmislila u cilju informiranja, animacije i "nagovora" na preglede muške populacije koja, po mišljenju urologa Predraga Mamontova, ujedno i predsjednika Udruge, ne samo da teže doživljava bolest od pripadnica nježnijeg spola, nego osim što o bolesti ne razgovara ni javno ni privatno, u manjoj mjeri odlazi i na preventivne preglede koji bi, u nekim slučajevima mogli biti i spasonosni, a u većini na vrijeme tretirani i liječeni.

- Promijenite lice muškog zdravlja, poruka je koju ističe Udruga Martišnjak z muštaci, nastala na tragu svjetski poznate fondacije "Movember". Naime, Udruga je to koja promovira

zdrav život i u fokus svog djelovanja (po)stavlja muškarca, odnosno muško zdravlje i potiče jači spol na godišnje preglede prostate i testisa, istaknuo je Mamontov, poznati urolog i šef urološkog odjela pulske Opće bolnice.

- U fokus našeg djelovanja naglasak smo stavili na informiranje, odnosno na tri bolesti - tumor prostate, koji je i najčešći oblik tumora muškaraca u razvijenim zemljama, tumor testisa, koji je "rezerviran" za mlađu mušku populaciju i depresiju-bolest modernog čovjeka, naglasio je u svom obraćanju brojim posjetiteljima preksinoćnjeg eventa, održanog u dvorani Bolnice za ortopedsku kirurgiju i rehabilitaciju "Prim. dr. Martin Horvat".

Drago Orlić i Franci Blašković

Uz podsjetnik da je ova rovinjska Udruga, inače prva takve vrste u Hrvatskoj, nastala na tragu globalnog pokreta "Movembar" , naglasimo i da je na drugom rođendanu poseban gost bio Drago Orlić, (u ulozi svog alter ega Zvane Lakodelca), inače kuma Udruge kojoj je i dao ime "Martišnjak z muštaci" tj. brkati studeni. Uz Lakodelca, posebno emotivan (ali i krajnje zabavan i "bezobrazan") bio je nastup Francija Blaškovića, koji se na sebi svojstven način obračunao s bolesti(ma), poentirajući riječima kako ti u nekim godinama ne preostaje ništa, osim doktora.

Uz legende istarske scene, pozornicu je riječima zahvale za organiziranje evente, na kratko zauzeo gradonačelnik Marko Paliaga, članovi KUD-a Marco Garbin i drugi gosti, dok je posebno ugodno iznenađen ostao gost večeri, Stanko Damjanić, koji je odlukom tajnog žirija, ponio tituli "Naj brka". Uz brojna događanja unutar, na samom ulazu u sportsku dvoranu postavljena je i izložba fotografija "Špicije- trenutak u vremenu", rad učenika Osnovne škole Jurja Dobrile (Viktor Maletić, Claire Helene Fletcher, Daniel Đaković, Dora Đukić, Flavia Paliaga, Ivan Korenić, Tibor Svetličić, Lota Juran, Noemi Kizem, Rea Sošić, Robert Matohanca, Roko Zgrablić, Sara Šabić, Luana Pranjić, Hana Lavižati i Erik Radovan) i mentora Arijane Dobrila Barbaro, Gordana Ukića i Tamare Perković. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter