Fotografski pogled u prošlost Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Neocekivano naši" naziv je skupne izložbe fotografija prošlih pogleda koja je otvorena sinoc u Zavicajnom muzeju grada Rovinja.

Rijec je o 70 fotografija snimljenih u Istri krajem 19. i pocetkom 20. stoljeca, a ciji su autori profesionalni fotograf Alois Beer te dva lingvista - Ugo Pellis i Paul Scheurmeier, koji su, osim lingvistickih istraživanja, bilježili Istru fotoaparatom u desetljecima prije i nakon Prvog svjetskog rata.

- Ove fotografije otkrivaju vec poznatu Istru, ali prizivaju duboke emocije, rekla je urednica prateceg kataloga, kustosica rovinjskog muzeja Katarina Maric.

Iako su trojica autora bilježila, odnosno dokumentirala te interpretirala Istru na razlicite nacine, dogradonacelnik Marino Budicin naglasio je da iako su motivi "neocekivano naši", predstavljaju prepoznatljiv i jasan identitet Istre ne tako daleke prošlosti.

U muzeju se mogu vidjeti vedute, nacin života, alati koji su se upotrebljavali te svakodnevica istarskog covjeka iz Rovinja, Poreca, Pule, Buja, Motovuna, Pirana, Plomina, Šišana, Kopra, Portoroža, Vodnjana, Bala, Brtonigle, Rapca, Labina, Roca, Izole, Sežana i Pazina.

- Znacaj ovog fotografskog volumena Beera, Scheuermeiera i Pellisa u muzeološkom i etnografskom smislu polazište je i važno uporište za svako opsežnije istraživanje Istre.

Posebna je privilegija moci izložiti ovako važne znanstvene i estetske opuse koji ce omoguciti upoznavanje i korištenje fotografskih fondova, narocito talijansko-švicarskog arhiva (Archivio italo-svizzero) sveucilišta u Bernu (gdje se nalazi zbirka fotografija Scheuermeiera), zakljucila je u predgovoru Maric.


Podijeli: Facebook Twiter