Fotografski hommage Puli

Kušanje slasnog meda (M. MIJOŠEK)
Kušanje slasnog meda (M. MIJOŠEK)

Po drugi put, nakon izložbe održane prije tri godine, ponovno se u galeriji Makina svojim crno-bijelim fotografijama predstavila autorica rodom Puljanka Ester Carloni.

Ova je autorica, rođena 1952. godine napustila Pulu sa svega pet godina i otišla s roditeljima put Italije, no uvijek se vraćala rodnom gradu kod rođaka i prijatelja, najprije s roditeljima, a potom i s, danas pokojnim, suprugom te s djecom. Sve izložene fotografije, a riječ je o velikim formatima, nastale su prije više od trideset godina. Najstarija fotografija, gdje autorica portretira svoju sestru, nastala je 1966. godine. Ester je tada imala 14 godina, a njezina sestra svega godinu dana.

- Izložila sam ove fotografije bez neke dublje pretenzije, godinama su stajale kod mene kući u kutijama, a to su uspomene mog odrastanja, moje Pule, nekih njezinih vizura koje više ne postoje u tom obliku, a s druge strane, neke su stvari ostale uvijek iste. Fotografirala sam svoju rodnu kuću iz tadašnje Vie Medea, sada Rabarove ulice na Verudi, brodogradilište Uljanik iz više perspektiva, Mornaričko groblje, ljetne motive, nogometno igralište na Valkanama, ono staro. To je Pula mojih uspomena, i htjela sam podijeliti te uspomene, da i mladi vide kako je grad nekada izgledao. Nisam profesionalna umjetnica, radila sam cijeli svoj radni vijek kao službenica, uredski posao, no volim fotografirati, kao što volim i umjetnost, kazala je simpatična i skromna Ester Carloni.

Za razliku od prije tri godine, ovoga je puta iz svoje riznice fotografija odabrala još sugestivnije radove o Puli, a njezine je uratke pohvalio i voditelj Makine Hassan Abdelghani.

Nazočni posjetitelji su komentirali kako su nekada izgledale određene pulske vizure, a nije izostalo niti nostalgičnih komentara da su nekada neki gradski motivi bili ljepši. Izložba se može pogledati tijekom idućeg tjedna, do petka u večernjim satima u Makini. (V. BEGIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter