Fotografski doživljaj baštine svijeta

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

U rovinjskom Centru vizualnih umjetnosti Batana, otvorena je međunarodna fotografska izložba na temu baštine svijeta. Riječ je naime, o projektu istoimenog naziva, u kojeg su uključeni mladi ljudi čitavog svijeta do 21 godine života, i koji "okom kamere" bilježe baštinu zemlje iz koje dolaze.

Projekt "Međunarodni fotografski doživljaj baštine", nastao je 1996. godine na inicijativu Ministarstva Katalonije, kojemu se Hrvatski fotosavez priključio dvije godine kasnije, u i u kojem je do danas sudjelovalo gotovo četiri tisuće mladih autora s više od 25 tisuća fotografija nastalih samostalno ili u fotoradionicama Hrvatskog fotosaveza za mlade. Kako je pojasnila na otvorenju Zlata Medak, voditeljica programa Hrvatskog fotosaveza za mlade u izložbu su uvrštene fotografije 71 autora iz 39 zemlja/pokrajina svijeta, među kojima je zastupljeno i deset autora iz Hrvatske. Inače, od pretprošle godine projekt Međunarodni fotografski doživljaj baštine uključuje natječaj i izložbu fotografija mladih autora u svakoj zemlji članici.

Izbor radova za rovinjsku publiku potpisuje Zlata Medak, a izložba se može razgledati slijedeća dva tjedna. Što se tiče domaćih autora Hrvatsku predstavljaju Antonio Goreta iz Šibenika (OŠ Jurja Šižgorića), Josipa Tepić iz Staroga Grada (OŠ Petra Hektorovića Stari Grad), Marija Bunić iz Popovca (Foto-kino klub "Baranja-film" Beli Manastir), Josip Validžić iz Strizivojne (Graditeljsko geodetska škola Osijek), Matko Meštrović iz Bjelovara (Fotoklub Bjelovar), Antea Damjanić iz Vrboske (OŠ Jelsa), Ema Šadić iz Zavale (OŠ Jelsa), Đoana Marija Deletis iz Staroga Grada (OŠ Petra Hektorovića Stari Grad), Mercedes Kučera iz Batine (Foto-kino klub "Baranja-film" Beli Manastir) i Tin Petričić iz Kutine (OŠ Zvonimira Franka). (N.ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter