Fotografska scena Graza u novigradskom Lapidarijumu

Rad Nicole Prutsch iz 1980. godine koji će biti izložen u Novigradu
Rad Nicole Prutsch iz 1980. godine koji će biti izložen u Novigradu

Izložba naslovljena "photo graz selection" bit će otvorena večeras u 19 sati u muzeju Lapidarium u Novigradu. Na izložbi će biti predstavljen niz od 27 pozicija, a koje ističu izuzetnu raznolikost fotografske scene Graza. Prezentacija donosi metode suočavanja s prošlošću, pitanja identiteta, razne promjene značenja, kritiku medija, suvremena pitanja i društvo te kritički osvrt na samu fotografiju kao medij. Uz fotogram, analogni srednji format i digitalnu fotografiju, photo imaging eksperimente i fotografiju uz pomoć mobilnih telefona uključen je čitav tehnički spektar.

Izložba je posvećena proaktivnom i kontinuiranom predstavljanju i promidžbi suvremene fotografske scene Graza i Štajerske. Izložbu će otvoriti Max Aufischer i Gerhard Gross, a izložit će radove 27 umjetnika koji su značajno doprinijeli afirmaciji fotografije kao umjetničke forme u Austriji. Uz ovakvu tradiciju i kroz značajne međunarodne umjetničke festivale, Graz je postao plodni rasadnik suvremene umjetnosti i fotografije. Inače, Graz, drugi po veličini grad u Austriji i glavni grad Štajerske, razvija se u mjesto produkcije i prezentacije progresivne fotografije od 1950-ih i to u većoj mjeri nego austrijska metropola, Beč, u to vrijeme.

Izložba je nastala u suradnji s Kulturvermittlung Steiermark/Cultural City Network Graz, a u Novigradu je organiziraju Austrijski kulturni forum Zagreb i muzej Lapidarium, a moći će se razgledati do 21. travnja. (P. G.)


Podijeli: Facebook Twiter