Fotografska poetika, proza autora u slici

Tanja Draškić Savić
Tanja Draškić Savić

Portreti Tanje Draškić Savić izloženi u kavani Mozart nastali su prošle godine u krajnje improviziranom studiju na samom Sajmu knjiga u Domu hrvatskih branitelja. Za razliku od klasičnoga fotografskog portreta u profesionalnim uvjetima, fotostudijima s primjerenim osvjetljenjem, pomnim namještanjem i prikladno odjevenim portretiranim autorima, ovi su pak nastali u iznimno kratkom vremenu, spontano, za ne više od tri minute, najčešće kad je pisac tek završio s promocijom ili je slučajno svratio na Sajam, a Tanja ga nagovorila i odvukla do improviziranog studija.

Stoga portreti autora Sajma knjiga u Puli djelomično spadaju u sferu dokumentarnih, gotovo pa radnih portreta, jer nerijetko je zaustavljen trenutak opuštanja nakon promocije, odsjaj nonšalancije, zadovoljstva, ležernosti, bezbrižnosti, rasterećenja…

- Tanja Draškić Savić kao usputnim, neobveznim uslikavanjem za arhivu Sajma, postigla je daleko više od namjene, jer dobili smo fotografsku poetiku, prozu autora u slici, kazala je Iris Mošnja, zadužena za odnose s javnošću.

Tanja Draškić Savić diplomirana je majstorica umjetničke fotografije prema licenci Famous Photography School – USUF IVAS International Visual Art Society Beograd. Za svoj rad je višestruko nagrađivana međunarodnim i regionalnim nagradama i priznanjima. Članica je FEP-a (Federation of European Photographers) i HDLU-a (Hrvatsko društvo likovnih umjetnika) Istre. Od 2012. službena je fotografkinja Sajma knjige u Istri i Festivala dječje knjige Monte Librić. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter