Fotografijom zaustavlja trenutak u vremenu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Volim fotografiju, doživljavam je kao nešto dragocjeno jer mi omogućava zaustaviti trenutak u vremenu, reći će mlada Buzećanka Alessia Stelko i dodati da joj je fotografija zabavan, a ujedno i poprilično zahtjevan hobi. Iako ima tek 21 godinu već se može pohvaliti da se okušala u fotografiranju raznih manifestacija od županijskog dječjeg festivala "Mali veliki mikrofon", rock koncerta Petkotina, Melodija Istre i Kvarnera, Čansonfesta u Kastvu, brojnih rock koncerta u buzetskom Klubu mladih BUM, do sportskih natjecanja u downhillu, biciklističkom spustu kao jednoj od najekstremnijih i najatraktivnijih disciplina u brdskom biciklizmu.

Raznolike aktivnosti

Volontirala je na Pula Film Festivalu, otišla na audiciju za X-Factor Adriju u Zagreb i sudjelovala na festivalu ''All You Need Is Love'' u Pazinu, a bila je i jedina hrvatska predstavnica i natjecateljica Serbia Fashion Weeku koji se dva puta godišnje održava Novom Sadu.

- Na natjecanje Serbia street style: Balkan edition na kojem sudjeluju fotografi iz više od petnaest gradova i pet zemalja, prijavila sam se dva puta; u studenom prošle i u travnju ove godine. Snimala sam street style na ulicama Buzeta i Rijeke. Inače, najbolji modni stil i cjelokupni utisak o street styleru određuje se pomoću broja klikova na službenoj stranici Serbia Fashion Week koji pored street stylera nagrađuje i tri najbolja fotografa po procjeni stručnog žirija. Prvoplasiranima se organiziraju izložbe fotografija, a dobivaju i ulaznice za modna događanja. S fotkama iz Buzeta dobila sam najviše klikova. Zbog udaljenosti od Novog Sada nisam međutim imala priliku preuzeti nagradu, ali sam zadovoljna što sam uopće sudjelovala, reći će Alessia.

Uronila slučajno

U čaroban svijet fotografije uronila je posve slučajno s nepunih 11 godina. - Sakupljala sam sličice i ljepila ih u album i u nagradnoj igri prije deset godina osvojila svoj prvi fotoaparat koji ima mogućnost fotografiranja pod vodom. Dvije godine kasnije kupila sam digitalni fotoaparat Sony, brat mi je potom poklonio Panasonic DSLR fotoaparat, a za osamnaesti rođendan dobila sam NIKON D5200 kojeg i danas koristim. U početku sam se okušala u pejzažnoj fotografiji, a zahvaljujući suradnji s voditeljem Udruge "Mali veliki mikrofon" Alanom Poropatom ušla sam u svijet koncertne fotografije. Najdraži oblik fotografije ipak mi je portretna i modna fotografija, reći će Alessia koja je završila dva fototečaja u Buzetu i Kršanu.

Alessia je pohađala Prirodoslovnu i grafičku školu u Rijeci, smjer grafički urednik-dizajner, a tijekom srednjoškolskog obrazovanja u svibnju 2014. godine dobila je pohvalnicu i priznanje za sudjelovanje na Državnoj smotri radova učenika iz Obrazovnog sektora grafičke tehnologije i audiovizualne tehnologije u natjecateljskoj disciplini smotra radova grafičkog dizajna.

Osim dizajna i fotografije zanima je i glazba. Samouka je glazbenica, klavir svira jedanaest godina, a gitaru sedam. Kao predstavnica Učeničkog doma Kvarner iz Rijeke nastupala je na Domijadama, natjecanjima domova iz Istarske, Primorsko- goranske, Ličko-senjske i Karlovačke županije i okušala se u raznim kategorijama natjecanja od likovnih, glazbenih do foto. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter