Fotografije velikih formata s još većim porukama


Gradska galerija Orsola u Bujama ugostila je troje umjetnika koji su izložili fotografije velikih formata na temu "Stablo". Dio je to velikog projekta pod istim nazivom realiziranog u Ljubljani koncem prošle godine, a glavni dio projekta bila je izložba fotografija "Geneza" kojom se velikom broju posjetitelja predstavio vodeći svjetski fotograf Sebastiao Salgado. Na toj izložbi Saglado je ukazivao na ekološke posebnosti, a njegovu izložbu uvijek prati više događanja (predavanja, projekcije, radionice…). Jedna od akcija bilo je pozivanje pet slovenskih visokih umjetničkih škola i akademija čiji su studenti ponudili, uz pratnju mentora, svoje fotografije na temu "Stablo". Sam odabir i sudjelovanje u projektu je veliko priznanje, a svi su radovi bili prikazani na velikim panelima u ljubljanskom parku Tivoli.

"Prateći bend"

Na izložbi u Bujama fotografije je izložilo troje od autora koji su izlagali i u Ljubljani - Maja Oblak Rolli, Tomaž Povodnik i Slađan Dragojević iz Buja. Radove je odabrala Katarina Sadovski, dok je kustosica cijelog projekta bila Marija Skočir.

O aktivnostima koje su prethodile ovoj bujskoj izložbi posjetitelje je upoznao jedan od autora Slađan Dragojević.

- Salgado je vodeći fotograf svijeta, renomirano ime u svijetu fotografije, a osnovao je fondaciju za očuvanje šuma. Posvuda gdje izlaže ima i prateće manifestacije i izložbe. Kada je bio s izložbom u Ljubljani, što je bio važan kulturni događaj, mi smo mu bili "prateći bend", glazbeno da se izrazim. Bila je to posebna manifestacija uz Salgadovu veliku izložbu. Pet umjetničkih akademija iz Slovenije izabralo je najbolje radove svojih studenata, a izložba je tamo bila otvorena gotovo četiri mjeseca. Velika je sreća, ali i znanje, da smo nas troje odabrani u tom projektu, jako sam ponosan na to, rekao je Dragojević koji je diplomirao fotografiju na visokoj školi u Sežani, a zaslužan je što je izložba došla u Buje, u povodu Dana grada.

Odnos prema prirodi

Radovi predstavljeni u Galeriji Orsola naslonjeni su na temu Salgadove izložbe.

- Umjetnici nas podsjećaju da prirodne resurse neracionalno i agresivno  koristimo. Zamućena je svijest da smo raznim civilizacijskim rješenjima snažno posegnuli u energetska područja atmosfere. Koliko god doživljavamo naš planet velikim, on je jedini kojim raspolažemo, ne njemu smo svi zajedno vrlo bliski i ovisni jedni o drugima. Problematiziranje o prožetosti svih tvari u univerzumu i njegovoj stalnoj mijeni uklapa se u ovu temu, rekao je na otvaranju kurator izložbe Eugen Borkovsky.

Predstavljene fotografije dolaze s posebnim porukama o odnosu prema prirodi, prema stablu koje znači život, prema drvu kao svetinji prapovijesnog prostora. (Napisao i snimio Luka  JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter