Fotografije Renca Kosinožica u Baredinama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tridesetak fotografija koje ilustriraju djelo i ljude užeg zavicaja pokojnog Renca Kosinožica odlicno su, kao stalna izložba, oplemenili prostor galerije Traktorstory koja je dio malog privatnog etno muzeja koji slaže Silvio Legovic u Baredinama.

Izabrane iz Rencove ostavštine u suradnji s obitelji, fotografije su svojevrstan hommage ljudima, obicajima, nacinu života Nove Vasi i okolice, a sama ideja stalnog postava posveta je vrsnom fotografu i covjeku.

Puno se ljudi okupilo u Baredinama - dobar dio onih koji su Rencu bili prijatelji, koji su ga tek poznavali ili znaju njegovo delo.





"Bio mi je prijatelj, pratio je kako Baredine rastu, sve je zabilježio i ne samo u Baredinama, nego u mnogim jamama u Istri. A bio je i muzicar, što se rjede spominje. Svirao je harmoniku, pa smo kao mladi znali, zajedno s Rodoljubom Kosicem, u ljetne veceri na rotondi u Novoj Vasi svirkom zabavljati mještane", rekao je Legovic.

Povjesnicar umjetnosti Marino Baldini rekao je da je Kosinožic fotograf koji je postavio vrlo visoke kriterije u profesiji te da ce razina koju je on dosezao još dugo biti temelj i smjerokaz fotografima.

"Dobro je poznavao ljude, cijenio njihov posao, pa je u njegovoj ostavštini srecom sacuvana fotodokumentacija o obrtima, ali i ljudima kojih više nema. Iz izloženih fotografija može se išcitati lokalna tradicija i povijest kroz pricu o malim ljudima. Zapravo, vrhunski posao ne trpi tumacenje, a Renco je bio vrhunski fotograf i covjek", rekao je Baldini otvarajuci izložbu, koju je kratkim nastupom muzicki obilježila i klapa Višnjanke.


Podijeli: Facebook Twiter