Fotografije podvodnog svijeta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Marina Veruda vec 13 godina za redom ponosni je vlasnik Plave zastave, medunarodnog ekološkog priznanja ocuvanju okoliša koje se dodjeljuje plažama i marinama koje zadovoljavaju niz strogih kriterija, te stoga simbolizira turisticku ponudu baziranu na sigurnosti, cistoci mora i obale, kao i edukaciji o ocuvanju okoliša.

Stoga je na Medunarodni dan obilježavanja Plave zastave u prostorima bivšeg restorana Vela Nera održan projektni dan u sklopu kojega su posjetitelji marine imali priliku razgledati izložbu flore i faune tamošnjeg akvatorija poznatog pulskog fotografa i ronioca Branislava Danevskog.



- Za djecu smo organizirali radionicu takoder na tu temu i svima je bilo jako zanimljivo što mogu kredama šarati po plavom zidu. U biti smo im objašnjavali što sve mogu vidjeti na fotografijama i onda su to pokušavali nacrtati. Ideja o izložbi rodila se u svibnju kada smo imali akciju cišcenja podmorja našeg akvatorija koju provodimo vec dvije godine jer smo nažalost uvidjeli da ljudi koješta bacaju u more i da je dosta smeca u našem podmorju.

Medutim, ove smo godine primjerice u izvucenim auto gumama našli nastanjeno jako puno morskih organizama, što je još jedan pokazatelj da more nije zagadeno kao što se to cesto pokušava plasirati kad su marine u pitanju, rekla je Anela Dizdar, poslovna tajnica marine i organizatorica projektnog dana.

Krenuvši od te pretpostavke, u dogovoru s Danevskim zapocelo je snimanje i prikupljanje fotografija podvodnog svijeta videnog njegovim objektivom i zaista se pokazalo da ispod površine mora u Marini Veruda biljni i životinjski svijet naprosto buja. Tako su se na izložbi našle fotografije morskih zvijezda, konjica, raznovrsnih riba, hobotnica, morske trave, salate i štošta drugo, koje su se, nažalost, mogle pogledati samo tijekom dana. (Zapisala i snimila Patricija SOFTIC-MEHMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter