Fotografije o Rovinju Nijemca Petera Bonekata

Peter Bonekat: U Rovinj dolazim prvenstveno zbog ljudi, ali i ambijenta koji je nestvarno lijep i pitoreskan
Peter Bonekat: U Rovinj dolazim prvenstveno zbog ljudi, ali i ambijenta koji je nestvarno lijep i pitoreskan

Kada stranac osjeti potrebu da sam osmisli i o vlastitom trošku objavi knjigu fotografija o Rovinju, radi vlastitog pamćenja ali i putokaza drugima gdje je bio, što je doživio i vidio, mora da je stvarno infišan u grad svete Eufemije. Jedan takav je upravo Peter Bonekat iz Njemačke koji je u Rovinj prvi put nogom kročio 1986. godine. Taj susret, kako sam veli, bio je čaroban, a točka na "i" bilo je poznanstvo s Brankom Bunićem, danas pokojnim slikarom koji mu je pokazao neke od tajni slikarskog zanata.

Svaka je ulica doživljaj za sebe

Od prvog susreta s gradom pa sve do danas u Rovinj dolazi jedanput, nerijetko i dva puta godišnje. U prvo je vrijeme odmarao na najljepšem otoku na svijetu - Svetom Andriji, koji od 1995. godine mijenja za privatni smještaj na kopnu. Jedan od razloga zbog kojih se odlučuje za tvrdo tlo je i velik broj prijatelja koje je stekao u starogradskoj jezgri i okolici Rovinja.

- Razlog zbog kojeg dolazim u Rovinj su prvenstveno ljudi, prijatelji koje sam stekao, ali i ambijent koji je nestvarno lijep i pitoreskan. Rovinj je jedan od rijetkih gradova u svijetu, ustvari ni ne znam za neki drugi takav, u kojemu je svaka ulica priča i doživljaj za sebe. Nema ovdje ulice koju ne želim ovjekovječiti ili, bolje reći, koju nisam (u)slikao i to ne jedanput, već stotinu i stotinu puta. Prvo sam slikao minijature rovinjskih veduta na staklu, a ove godine sam otkrio mogućnosti fotoaparata i fotošopiranja, igranja s fotografijom, veli 73-godišnji Peter Bonekat.

Rezultat je knjiga fotografija "Rovinj 2014" koju Peter s ponosom pokazuje, na čijih je 80 stranica više od 150 fotografija najpoznatijih rovinjskih motiva - ulica Carere i Grisije, rive, trgova okupanih suncem, kišom, oblacima i prisustvom ljudi.

Ne izađem na ulicu bez fotoaparata

- Ne, nikad mi ne dosadi slikati iste motive, jer to je samo naoko isto. Svaki je dan, položaj sunca, igra sjene i svjetlosti različit i neponovljiv. Svaki mi je dan novi izazov i ne dogodi mi se nikad, ali baš nikad da iz kuće izađem bez fotoaparata. Osnovni razlog zbog kojeg sam tiskao knjigu fotografija je da joj se uvijek mogu vraćati, a još više da je imam prilike pokazivati ljudima i objašnjavati da raj na zemlji ipak postoji, kaže Bonekat, koji za dogodine u Rovinju najavljuje izložbu svojih slika i fotografija. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter