Fotografije Nikice Čvrljka u Narodnom muzeju Labin

Fotografije Nikice Čvrljka u Narodnom muzeju Labin
Fotografije Nikice Čvrljka u Narodnom muzeju Labin

Od početka srpnja u Narodnom muzeju Labin postavljena je samostalna izložba fotografija autora Nikice Čvrljka naslovljena "Sviđa mi se". Pred mnogobrojnom publikom izložbu, koja se može razgledati do 25. srpnja, otvorio je pročelnik Grada Labina za društvene djelatnosti Bruno Hrvatin, a o izložbi je govorila povjesničarka umjetnosti Sandra Zloić.

Ona u tekstu koja prati izložbu ističe da je u današnjoj "eri pametnih telefona i brze dostupnosti podataka fotografija postala idealan (naravno, ne uvijek i vjerodostojan!) način interakcije sa svijetom", naglašavajući da smo svi mi "foto-proizvođači i foto-konzumenti".

- Nikica Čvrljak otišao je korak dalje. Beskrajno dokumentiranje znamenitosti i poznatih mjesta u Labinu i na putovanjima po drugim mjestima i kontinentima prepustio je masi "proizvođača", i krenuo drugim, dužim i zahtjevnijim putem. Stvaranje fotografije koja nosi epitet umjetničke zahtijeva određena znanja i  vještine, no prije svega sklonost kritičkom pogledu na svijet i izdvajanje fotografije vrijednog detalja iz moguće kaotičnog i bezbojnog konteksta. Istražujući nove i nepoznate urbane džungle i (ne)humano oblikovane krajolike Čvrljak je pronalazio, izdvajao i dokumentirao dijelove jedne veće cjeline, koji su tako od sporednih uloga hrabro i ravnopravno preuzeli glavne uloge. Krajnji cilj ovog procesa jasno je vidljiv na svim fotografijama - zabilježiti trenutak u kojem je igrom rakursa, svijetla i sjene moguće doživjeti savršenu simetriju i dijagonalnu kompoziciju, piše Sandra Zloić. 

Naglašavajući da su fotografije Nikice Čvrljka nastajale  tijekom dužeg vremenskog razdoblja, Sandra Zloić zaključuje: "Diskretno i nenametljivo, bez zadiranja u intiman prostor pojedinca, Čvrljak je jednostavno dokumentirao dijelove mozaika od kojih je satkana prošlost, sadašnjost i  budućnost svakoga od nas. Kvaliteta njegovih radova neosporna je, kako tehnička tako i ona umjetnička, uz poseban naglasak na umijeće kojim obično, poznato i već viđeno pretvara u neobično, nepoznato i neviđeno - dakle novo i uzbudljivo. Sve zajedno, ove fotografije čine kolaž života koji Čvrljak zaustavlja ispred kamere, a on sam najsretnije ga živi - iza objektiva." (B. ĆUSTIĆ JURAGA)


Podijeli: Facebook Twiter