Fotografije najbolje promoviraju hrvatske ljepote

Izložba je postavljena na Forumu (S. Z. T.)
Izložba je postavljena na Forumu (S. Z. T.)

Jučer je na Forumu otvorena putujuća izložba fotografija "National Geographic - Hrvatska iz zraka", autora Davora Rostuhara. Izložba je projekt Kluba za ekspedicionizam i kulturu koji je u Puli ostvaren u suradnji s Turističkom zajednicom grada Pule, Gradom Pula i Istarskom županijom.

Magneti za turiste

- Ova je izložba dosad gostovala u mnogo hrvatskih gradova, a sada je konačno i u Puli nakon koje odlazi i izvan granica naše zemlje. Mislim da je ovo jedan lijepi način prezentacije najljepših dijelova naše zemlje, a s obzirom da je riječ o izložbi na otvorenom, lako je dostupna za razgledavanje u jednoj šetnji. Još je ljepša noću, jer su fotografije osvijetljene pa su još izazovnije, istaknula je Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica pulskog TZ-a. Pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić, pohvalio je impresivnu izložbu, kako je rekao, jer vidjeti ljepote Hrvatske iz ptičje perspektive, pravi je način promocije naše zemlje.

- Mislim da će i izlaganje ovih ljepota u drugim državama biti poput magneta da što više ljudi dođe u Pulu, Istru i diljem Hrvatske da se i uživo uvjere u jedinstvenu prirodu koju imamo, istaknuo je Matić. Sam autor, Davor Rostuhar, naglasio je da su fotografije nastale u periodu od 2007. do 2014. godine, u sklopu jednog od najvećih fotografskih projekata u Hrvatskoj.

Izložba ide na EXPO

- Moram reći da se u ovaj projekt uključila cijela Hrvatska, a posebno Pula i Istra, pa je, očekivano, u ukupnom broju fotografija ova regija i najzastupljenija. Moram također reći da se njihova vrijednost ogleda i u tome što su neke fotografije nastale nakon tri godine rada, neke su uspjele iz desetog pokušaja, za neke fotografije je utrošeno i do 10, 15 tisuća kuna i otuda proizlazi vrijednost izložbe. Ona do 10. lipnja ostaje na Forumu, nakon čega se razmatra njeno preseljenje na dodatna četiri dana na Giardine.

Nakon Pule odlazi preko granice i to u Milano gdje će predstavljati Hrvatsku za vrijeme najvećeg svjetskog sajma EXPO na temu "Prehrana planeta. Energija za život". Bit će postavljena u centru grada, na Corso Garibaldi dva tjedna. Dio fotografija ide i u Bruxelles gdje će od druge polovine lipnja do sredine srpnja biti dio obilježavanja druge godišnjice ulaska Hrvatske u Europsku uniju, istaknuo je Rostuhar te dodao da će dalje izložba obilaziti gradove u kojima su hrvatska veleposlanstva, a za sada imaju pozive iz 35 gradova.

Projekt su podržali Ministarstvo turizma, Ministarstvo kulture, MVEP, UNESCO, Hrvatska turistička zajednica te više od stotinu drugih relevantnih institucija. Fotomonografija "Hrvatska iz zraka", u koju je uvršteno 200 fotografija proizašlih iz sedmogodišnjeg projekta, odabrana je za idealni protokolarni poklon brojnih nacionalnih institucija - od vlade i ministarstava do brojnih velikih kompanija.

Autora nagradili urednici National Geographica

Cilj projekta bio je preletjeti sve krajeve Hrvatske raznim letjelicama, upoznati našu domovinu iz zračne perspektive, dokumentirati postojeća blaga fotografijom te otkriti nova. Rezultat projekta je kolekcija od dvjestotinjak vrhunskih i dosad neviđenih fotografija, od kojih većina otkriva nov pogled na poznate vrijednosti kulturne i prirodne baštine Republike Hrvatske, a neke otkrivaju i posve nove vrijednosti i atrakcije. Vrijednost fotografije najbolje je potvrđena činjenicom da su dosad objavljene u čak šest tematskih reportaža u prestižnom svjetskom časopisu National Geographic te da je autorov pristup nagrađen prestižnom uredničkom nagradom američkih urednika National Geographica. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter