Fotografije iz Šutke i slike snažnog kolorita


U grožnjanskoj gradskoj galeriji Fonticus otvorene su proteklog vikenda dvije samostalne izložbe. Svoje su radove predstavili Slavica Isovska iz Momjana i Beograđanin Mirko Ognjanović. Isovska je izložila seriju fotografija pod nazivom "Iza urbanog horizonta, Šutka", snimljenih u istoimenom romskom naselju pored Skoplja, dok je Ognjanović ponudio izbor slika iz nekoliko ciklusa, nazvan "Prostori stanja oblika".

Isovska se u Šutku zaputila naoružana fotografskom opremom i zabilježila lica i atmosferu, ulazeći u kuće i dvorišta.

- Zbog njihovog načina života oduvijek je postojalo nepovjerenje između Roma i njihovih susjeda te su Romi često bili izloženi progonima. Autorica sve to zna i u svom je pothvatu istražila socijalna i emocionalna stanja aktera. Zabilježila je nesklad - raskoš tik uz neimaštinu koja se događa iza horizonta urbanog.

U naselju Šutka teško je snimiti fotografiju u koju neće uletjeti neželjeno, a rezultat njenog projekta je poput izvješća, odnosno reportaže, ispričao je pred brojnom publikom voditelj Fonticusa Eugen Borkovsky.

Radeći na svom projektu Isovska je odustala od kolora i naglasak stavila na portretne situacije u crno-bijeloj boji.

Radovi beogradskog slikara Mirka Ognjanovića podijeljeni su u dvije grupe - u jednoj su monokromatski radovi s geometrijskim oblicima, a drugu čine slike bogate bojama. Borkovsky je istaknuo da su za ovaj postav izabrana djela na kojima je naracija svedena na minimum, ali sa snažnim energetskim nabojem.

- Umjetnik je za podloge rabio različite materijale, najčešće su to karton, ali i komadi dasaka, paus papir, voštani sloj ili isječci iz novina. Često kolažira i slojevima boje nadograđuje površine, a nailazimo na izmjene položaja sličnih oblika pretvorene u niz. Pregledavajući postav postaje nam jasno da autor na profinjen likovni način problematizira vrijeme u koje je on sam, ali i mi uronjeni. Ponuda kao da glasi - evidentiranje, sortiranje prostora oblika i arhiviranje doživljaja. Najveći dio radova jesu apstraktne geometrizirane kompozicije, kazao je Borkovsky.

Objasnio je i da drugu grupu radova Mirka Ognjanovića karakterizira kolor, a autor stvara dojam tlocrtnih sekvenci ili pročelja nekog imaginarnog grada.

- Asortiman geometrijski podijeljenih bilješki proširen je kolažiranim fotografijama i tekstovima, što sugerira ideju dijeljenja slike dnevnički, lijepljenjem razglednica, uspomena i(li) impresija, istaknuo je Borkovsky.

Slavica Isovska, koja živi i radi u Momjanu, rođena je 1980. u Kopru, a fotografiju je diplomirala na Višoj strukovnoj školi u Sežani. Izlagala je na nekoliko samostalnih i više kolektivnih izložbi, a nagrađivana je nekoliko puta. Članica je Udruge fotografa Istre (UFI), a fotografijom se bavi dugi niz godina s posebnim interesom za dokumentarnu fotografiju i umjetničku ekspresiju.

Mirko Ognjanović je rođen 1956. u Zemunu, Fakultet primijenjenih umjetnosti u Beogradu završio je 1981. godine te je potom završio poslijediplomski studij na Fakultetu likovnih umjetnosti. Izlagao je na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama. Radi na beogradskom Fakultetu primijenjenih umjetnosti. (Tanja KOCIJANČIĆ, fotografije iz arhiva Fonticusa)


Podijeli: Facebook Twiter