Fotografije i jazz u Buzetu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U starogradskoj palaci Bigatto otvorena je izložba fotografija "Otisci pogleda" mlade buzetske povjesnicarke umjetnosti Belle Rupene i zagrebackog studenta graditeljstva Vanje Rudica.

- Izložba se u neku ruku može okarakterizirati i kao povratak korijenima, povratak u prapocetke fotografskih tehnika i fotografiranja. Povratak u neko možda humanije vrijeme. Na tragu je to pogleda na fotografsku umjetnost Henri Cartier-Bressona koji je, istina drugacijim fotografskim tehnikama, takoder bilježio jedinstvene i neponovljive trenutke svakodnevnog življenja i tako stvorio cijeli jedan pokret i stil fotografiranja u suvremenoj fotografiji - dakako, onoj prije dolaska digitalnih tehnika, istaknuo je otvarajuci izložbu kustos muzeja Saša Nikolic.

Tradicionalniji pristup fotografiji i ocito suvereno poznavanje tehnika fotografiranja i obrade osvijetljenog materijala rezultirali su, mišljenja je Nikolic, izuzetnom izložbom na tragu velikih majstora fotografije.

- Tim više je vrjednije u ovo otudeno i digitalno doba vratiti se unazad korijenima te starim fotografskim tehnikama, stvoriti lijepu fotografsku pricu, istaknuo je Nikolic.

Autorski dvojac Rupena i Rudic završilo je tecaj camere obscure pri CroArtPhoto Clubu pod strucnim vodstvom umjetnickog fotografa Josipa Klarice. Camera obscura je tehnika koja ovisi o protoku, trajanju i intenzitetu svijetlosti i na taj nacin sažima iskustvo trajanja, no dio snimljenog materijala cesto izmice i djeluje neizreceno. Autori camerom obscurom bilježe zajednicke i jedinstvene trenutke u svakodnevnici koji se potom materijaliziraju u bilješke njihove romanticne veze.

Izložba "Otisci pogleda" nastala je u okviru programa Clicked! kustosica Dubravke Gasparini i Lee Vene.

Otvaranje izložbe upotpunio je "Jazz concertino" - solo koncert za dvije gitare istovremeno, na kojem je prvi put u Buzetu nastupio poznati jazz gitarist Rijecanin Darko Jurkovic.

Za buzetski nastup odabrao je izvedbe stilskih raznorodnih standarda i autorske skladbe te pokazao svoju otvorenost prema raznim stilovima: mainstream jazzu, bossa novi, bluesu, popu, klasici, svirajuci dvije gitare istodobno, što predstavlja apsolutni svjetski raritet. (G. CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter