Fotografije Dušana Đorđevića u Makini

Izložba fotografija nazvana je 'SIV (Savezno izvršno vijeće)'
Izložba fotografija nazvana je 'SIV (Savezno izvršno vijeće)'

Izložba fotografija "SIV (Savezno izvršno vijeće)" Dušana Đorđevića otvorena je sinoć u pulskoj galeriji Makina u sklopu sajamskog programa Socijalizam na klupi.

Voditelj galerije Hassan Abdelghani na otvorenju je rekao da se zapravo radi o pretpremijeri izložbe koja će biti premijerno otvorena u Beogradu u svibnju iduće godine.

Zgrada Saveznog izvršnog vijeća izgrađena je za Prvi samit nesvrstanih zemalja 1961. godine. Bila je rezultat Titove želje da impresionira svoje goste, a gradile su je omladinske brigade iz čitave Jugoslavije. Zgrada ima šest svečanih sala, od kojih svaka nosi ime jedne od saveznih republika.

Đorđević je ovom izložbom 16 fotografija velikog formata pokazao raskoš i moć Titove Jugoslavije, ali i začudnu eleganciju socrealističkog kamena i mramora, garnitura za sjedenje, ogromnih, gotovo gigantskih tapiserija. Iako je snimao prazne hale, s osobitom pažnjom na detalje i začudne kombinacije, u fotografijama je gotovo moguće osjetiti duhove ljudi koji su tom zgradom prošli.

Dušan Đorđević studirao je na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, na odsjeku za fotografiju, filmsku i TV kameru. Profesionalno iskustvo stekao je u Kopenhagenu. Radio je kao urednik fotografije u brojnim časopisima u zemlji i inozemstvu i dugogodišnji je fotograf kazališta Atelje 212. (B. VINCEK, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter