Fotografije baljanskih crkava nekad i sad

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Fotografije starijeg i novijeg datuma crkava na podrucja Bala - crkve sv. Marije Vele, sv. Ilije, sv. Mihovila, sv. Pavla, crkva i apsida u crkvi sv. Andrije te crkva Sv. Duha predstavljene su u ponedjeljak u baljanskom Lapidariju u sklopu manifestacije Tjedan istarskih muzeja pod nazivom "Crkve baljanskoga podrucja: tragovi u vremenu - izbor iz fotografske arhive Arheološkoga muzeja Istre".

Usporedbom muzejskih fotografija od 50-ih do 80-ih godina 20. stoljeca s današnjim stanjem željelo se ukazati na stupanj ocuvanosti dijela bogate crkvene graditeljske baštine baljanskoga kraja.

Organizatori izložbe su Istarsko povijesno društvo, udruga za kulturu Kamene price i Arheološki muzej Istre, a autori su Milan Radoševic i Aldo Šuran.

Milan Radoševic, tajnik Istarskog povijesnog društva, naglasio je da je cilj ove izložbe predstaviti bogatstvo baljanskog podneblja, pokazati kako se ipak cuvala povijesno-kulturna, odnosno sakralna baština, ali i poticaj da se ubuduce još više cijene.

Izložili su samo dio fotografija koje se ticu Bala, odnosno ogranicili se na fotografije crkava. Naglasio je da svaka crkva prica svoju pricu te je svaka ostavila trag u vremenu i ima svoju legendu te ih se stoga treba dodatno cuvati.

Baljanski župnik Darko Zgrablic naglasio je da je svaka fotografija zapravo zaustavljeni trenutak koji puno toga prica, a da se crkve koje su rasute po cijeloj župi trebaju obnavljati jer one svjedoce o ljudima koji su ih s ljubavlju gradili, o ljudima koji su ulazili u nju, obnavljali ih, odnosno da je u njih otisnuto mnogo prica te se za njih treba brinuti da bi to ostalo u nasljede buducim generacijama.

Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre, naglasio je da bi ovakve suradnje s udrugama trebale biti cešce te su dokaz da muzeji nisu samo dosadne zgrade, vec prave riznice znanja gdje je pohranjena prošlost.

Iz udruge Kamene price prisutnima se obratila i Nada Pavleka, ujedno i clanica Istarskog povijesnog društva, koja je najavila dodatne suradnje s Arheološkim muzejom, odnosno nove manifestacije da bi se šira javnost dodatno upoznala s bogatom sakralnom povijesti Bala.


Podijeli: Facebook Twiter