Fotografije Andrije Orlica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Za razliku od vecine pripadnika svojeg naraštaja, Orlic ce dosljedno i ponosno slijediti put amatera, a da pritom nikada nece dovesti pod znak pitanja dosege svojih fotografskih ostvarenja. Jer, on je vrstan fotografski majstor i poznavatelj likovnog izraza", piše o Andriji Orlicu Dubravka Osrecki Jakelic, autorica retrospektivne izložbe ovog fotografa, otvorene proteklog vikenda u rovinjskom Centru za vizualnu umjetnost Batana.

Voditeljica zbirke novije fotografije Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu kojemu su obitelji Orlic, Perkovic i Vrbanic, po želji Andrije Orlica, donirali zbirku, a dio koje je, tocnije 46 fotografija, nastalih od 1950. do 1995. godine, izloženo u Rovinju je Osrecki Jakelic.

Ona pojašnjava da se Orliceva fotografija temelji na dvama tematskim krugovima a to su pejzaž i portreti. Pejzaž je uglavnom sniman na otocima, rodnom Krku, ali i Košljunu, Prvicu, Galunu, Grguru, Zlarinu.

"Uvijek ostaje na distanci, ne stupa na njih, motri ih, tiho snima s Velebita ili nekih drugih daljina. U prvi plan postavlja zapreke, kamene gromade, prikriva staze koje vode prema njima, zatamnjuje mote koje ih okružuje", piše Osrecki Jakelic.



Temu života ljudi s primorja Orlic obraduje i u temi portreta. "Kroz lica, ciju regionalnu pripadnost prepoznajemo po odjeci koju autor tek u detaljima pripušta u kadar slutimo o životu ribara, nadnicara, pomoraca, udovica. To su lica briga, oznacena borama, kao plemeniti metali puncama, s utisnutim žigovima istinskih tegoba i ljudskih teškoca", kaže o portretima Orlica Osrecki Jakelic.

Uz voditelja galerije Mladena Boljkovca o izložbi su govorili Virgilio Giuricin te autorov sin Dubravko Orlic koji je naglasio da je otac iznimno volio fotografiju i da nije slucajno da je ona izložena u Rovinju. Naime, autor je vec suradivao s Batanom i tu se osjecao kao kod kuce.

Program otvaranja vodio je Vojo Šiljak, dok je svojim nastupom na gitari izložbu uvelicao Luka Beric, ucenik Osnovne glazbene škole Vladimira Nazora u Rovinju.

Velika retrospektivna izložba Andrije Orlica održana je u MUO-u travnju 2009., a potom u suženom izboru u Puntu na Krku (2009.) i u Kneževom dvoru u Dubrovniku (2010.) U Rovinju ce se moci razgledati do 28. listopada. (Napisala i snimila Mihaela MEDIC)


Podijeli: Facebook Twiter