Fotografija kao slikarska površina raskošnih oblika

Branimir Turkalj i Lorella Limoncin Toth na otvaranju izložbe
Branimir Turkalj i Lorella Limoncin Toth na otvaranju izložbe

Neobično djeluju fotografije koje je Branimir Turkalj postavio u Gradskoj galeriji Orsola u Bujama. Iznenadio je i mnoge poznavatelje njegovog fotografskog izražaja, iako je poznato da Turkalj u svakom novom predstavljanju želi pokazati nešto novo, kao plod ostvarenja osobnih umjetničkih pogleda i aspiracija. Na zidovima Orsole pod zajedničkim nazivom "Noćna muzika" su proizvodi nastali na temelju digitalne fotografije, uz korištenje moderne tehnologije i računalne grafike.

- Svaka čast dokumentarnoj i klasičnoj fotografiji i njihovim autorima. Takav sa i ja nekada bio. Ali moderna tehnologija, računala i druga sredstva nam nude da stvaramo i nešto novo. Ja sam to iskoristio, eksperimentirao, težeći ka nečemu novom i malo viđenom – rekao je na otvaranju izložbe Branimir Turkalj, Šibenčanin po rođenju, odrastao u Rijeci, nekadašnji fotoreporter izdanja izdavačke kuće EDIT, te kasniji snimatelj ljubljanske televizije. Danas je najviše vezan za Zagreb i Ljubljanu, a posljednjih je godina stanovnik Buja. Prije skoro šest godina prvi put se u Bujama predstavio samostalnom izložbom magičnih prikaza motiva s područja Bujštine.

- U ovim najnovijim radovima Branimira Turkalja prisutna je tema muzičkih instrumenata harfe i orgulja koje elaborira kroz fotografske transformacije stvarajući zanimljive rezultate. Stvaralački čin počinje izrezivanjem zanimljivih detalja koje, vođen maštom i koristeći se računalnom grafikom, nanovo spaja simetrično ponavljajući uvećane isječke koji tako imaju neko novo značenje, a prizori na rubu apstrakcije asociraju na druge poznate oblike, na oči, dijelove ljudskog tijela, seksualne organe… Tako fotografiju pretvara u slikarsku površinu raskošnih elemenata, a svaka fotografija ima naglašenu likovnost – predstavila je umjetnika likovna kritičarka Lorella Limocin Toth.

Neobične fotografije Branimira Turkalja temeljene na detaljima harfe nisu prošle nezapaženo i izvan naših granica, pa je jedna njegova fotografija stigla i na naslovnicu posljednjeg tiskanog izdanja svjetskog časopisa harfista. (L. JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter