Fotografija i simbolični performans Tajči Čekade

Navlačenje crne mrtvačke haljine
Navlačenje crne mrtvačke haljine

U novootvorenoj galeriji ETIKArt u rovinjskom starome gradu otvorena je izložba riječke multimedijalne umjetnice Tajči Čekada, koja se bavi modnim dizajnom, kostimografijom, performansom i fotografijom. Za ovu je prigodu i predstavljanje u Rovinju izabrala izložbu fotografija „Autoportreti“ i performans „Post mortem high fashion“ u kojoj joj je asistirao Refik Saliji Fiko iz Poreča.

Izložbu „Autoportreti“, izloženu u galeriji, čini serija od 20 fotografija autoričinih otisaka u snijegu, Kako su nastajale moglo se vidjeti u 16 kratkih videoradova, projiciranih na pročelju crkve Oretorij, nasuprot galeriji. Tajči je naime uranjala lice i tijelo u snijeg, a potom je otiske fotografirala. Obrađene u crno-bijeloj tehnici, fotografije su poprimile nadnaravni izgled, time i portreti autorice, koja je za različite efekte upotrebljavala kape, maske i anđeoska krila, koja je nosila na sebi.

Kompleksna serija fotografija i videoprojekcija, nakon primjerice (anti)modnih performansa, pokazuje drugo lice Tajči Čekade.

U performansu „Post mortem high fashion“ autorica tematizira smrt, običaje vezane za uređenje umrlih, modu, prolaznost i ljepotu.

Prema zapisu Branka Cerovca, koncipirajući ovaj performans Tajči Čekada sažima u značenjski i izvedbeno istodobno i pregnantan i veoma kompleksan sustav vlastitu intenciju da ukine, nadiđe proturječja između temeljnih umjetničkih i „ modnih“ pretpostavki i ambicija.

Ono bitno baštinjeno od starog običaja na koji nas želi djelatno i estetski dostojno uputiti autorica: običaja da se najljepšu haljinu, neoskvrnjenu profanom i efemernom svakidašnjicom „smrtnog života“, čuva u ormaru do smrtnog časa, te da se čeljust, vilice, lice preminule osobe povezuje maramom to jest nekako osigura od krivljenja, grimasa, kojima bi smrt tijela degradirala ljepotu lica. Pritom se radi o autoričinom životno–estetsko–metafizičkom „credu“, ništa manje. (Napisao i snimio A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter