Fotograf s kojim su se i rudari smijali

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ciklus crno-bijelih fotografija snimljenih u rudarskoj jami Podlabin sredinom šezdesetih godina donosi izložba "Žika Tasic - svjedok vremena", koja se u Narodnom muzeju Labin može razgledati do kraja ožujka.

Otvorena je tijekom proslave 91. obljetnice Labinske republike, povijesnog štrajka rudara, buduci da je ovaj fotograf, koji je obilježio život grada i onomad bio njegovom svojevrsnom ikonom, objektivom ovjekovjecio djelic te najvažnije djelatnosti ovog kraja.

Postav od 70-ak fotografija cine portreti rudara pred silazak u jamu, tijekom bušenja i kopanja, za okrepe u stankama, te slike nadzemnih postrojenja.





- Posebno me fascinira kako su rudari prihvatili Žiku, gotovo kao ravnopravnog kovara. Negdje mu poziraju poput pravih manekena, nasmiješeni, veseli, spremni na šalu, ne odajuci pravu sliku teškog rada u jami. Tasic je snimio i info-plocu s datumom ulaska u rudnik: 3. ožujka 1964. godine, kaže Vedran Kos, autor postava i kustos muzeja.

Podcrtava i kuriozitet: izložba je postavljena u prostoriji u kojoj je svojedobno živjela porodica Tasic!

- Samo se fotoaparatom može realno docarati situacija iz rudnika. Toliko vjerno ne može je prikazati ni filmska kamera niti kakav drugi medij, napominje Kos.

Potvrduje ga bivši rudar, inženjer Josip Štemberga, jedan od brojnih posjetitelja na otvorenju izložbe. Vidio je, priznaje, podosta fotografija iz kove, no Tasicev ga je ciklus osvojio "jer je tako stvaran".


Podijeli: Facebook Twiter