Fotograf godine Nikola Šolić

Nagrađena Šolićeva fotografija
Nagrađena Šolićeva fotografija

Nikoli Šoliću sinoć je u Novinarskom domu u Zagrebu dodijeljena nagrada Fotograf godine za 2012. godinu. Nagrađen je za fotografiju veterana Domovinskoga rata i građana okupljenih na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, u trenutku ukidanja presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Šolić je i dobitnik prve nagrade za istu fotografiju u kategoriji Događaja.

Proglašene su i nagrade i u ostalim kategorijama. Veljko Martinović za fotografiju "Pjaca" nagrađen je u kategoriji Svakodnevni život, a Ronaldu Goršiću iz agencije Cropix pripala je prva nagrada u kategoriji Reportaža za fotografije "Peti dan štrajka radnika tvornice Dioki".

U kategoriji portret za fotografiju "General Ante Gotovina na Dan grada Zadra" nagrađen je Filip Brala iz agencije Pixsell, a u kategoriji Kultura i umjetnost prvonagrađeni je Kristijan Tabet za rad "Američka pjevačica Macy Gray u izvođačkom zanosu".

Fotografijom "Hrvatski strijelac Giovanni Cernogoraz" fotograf Damir Senčar iz Hine pobijedio u kategoriji Šport, dok je prvu nagradu u kategoriji Priroda i okoliš dobio Stipe Surać za fotografiju "Ribar u vrsarskoj luci pokazuje osušenoga morskog konjića".

Ocjenjivački sud je međunarodnoga karaktera, a činili su ga Laurent Rebours, glavni urednik fotografije agencije Associated Press za Francusku i sjevernu Afriku (Francuska), Daria Bonera, urednica fotografije National Geographic Travelera (Italija) te Matko Biljak, urednik fotografije Slobodne Dalmacije (Hrvatska).

Sto najboljih ovogodišnjih hrvatskih fotografija bit će od 12. travnja izložene u Klovićevim dvorima, a nakon toga će putujuća izložba posjetiti Pulu, Split, Varaždin, Vinkovce, Zadar, Šibenik i Slavonski Brod. Izložba će biti postavljena i u Bruxellesu, kao sastavni dio proslave ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju. (V. B./H)


Podijeli: Facebook Twiter