Fotograf godine Luka Baljkas

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uz direktan televizijski prijenos svecanim dodjelama statue Kadar, nagrade za najbolja fotografska ostvarenja u 12 kategorija koji je medunarodni žiri izabrao medu gotovo 11 tisuca radova, 690 domacih autora, okoncani su drugi Photodays, manifestacija kojoj je cilj promovirati, pozicionirati i valorizirati fotografiju i fotografe. U više se navrata tijekom Photodaysa moglo cuti da je vizualna i estetska komunikacija nezamisliva bez fotografije te da toj struci treba dati zasluženi znacaj i priznanje.

Predsjednik žirija bio je Berislav Valušek, a clanovi Andrea Klarin, Enrico Bossan, Michael Muller, Reiner Opoku, te tim iz reklamne agencije Bruketa&Žinic koji su odabrali pobjednike u svih 12 kategorija. Pobjednici su Sandra Vitaljic u kategoriji oglašavanje, Aleksandar Nedic za kategoriju arhitektura, Bruna Kazinoti dobitnica je Kadra za modnu fotografiju, Nina ?urdevic slavila je u kategoriji izdavaštvo, Mario Šebetovsky dobitnik je Kadra za motiv iz prirode, Mario Javorcic za ljude, u slobodnoj temi najbolji je bio Davor Šaric, u erotskoj fotografiji Damir Bortek. Najbolju generiranu fotografiju napravio je Aleksandar Nedic, u kategoriji novinske fotografije najbolji je bio Igor Sambolec; u kategoriji fotomonografija nagradu je dobio Ivan Posavec, a fotograf godine je Luka Baljkas.

Ove je godine uvedena i nagrada za životno djelo koju je dobila Marija Braut. U ime ministra kulture Bože Biškupica, nagradu joj je urucila Narcisa Bolšec Ferri koja je rekla da je Braut pjesnikinja s fotoaparatom. Braut je skromno tek zahvalila i naglasila kako joj je drago da netko vidi i prepoznaje to što fotografi rade.

Denis Redic, idejni zacetnik, autor i direktor Photodaysa, na dodjeli nagrada ponovio je da su ove godine namjerno domacim clanovima žirija pridodali i imena iz samog vrha svjetske fotografske scene te nije krio zadovoljstvo što su strani strucnjaci prepoznali mediteranski talent kod hrvatskih fotografa. Svi gosti koji su boravili ovih dana u Rovinju imali su samo rijeci hvale i potpore za organizaciju te domacine Grad Rovinj, Maistru i Turisticku zajednicu što jamci da ce manifestacija i dogodine biti uspješna.


Podijeli: Facebook Twiter