FOTO: Zbog snijega u Splitu neradni dan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog snijega koji od nocas pada u Splitu i koji je ponegdje visok i do 20 centimetara, danas je u tom dalmatinskom gradu nenaviklom na zimske uvjete, a radi "ugrožene sigurnosti pješaka i vozaca", proglašen neradni, odnosno "snježni dan".



Odluka o proglašenju neradnog dana donesena je u konzultaciji sa Stožerom zaštite i spašavanja, za splitske vrtice i škole te djelatnike gradske uprave i gradskih tvrtki, osim službi potrebnih za nužno održavanje i servisiranje i uklanjanje posljedica zimskih uvjeta, priopceno je iz ureda splitskog gradonacelnika Željka Keruma, koji je preporucio i ostalim gradanima da ostanu u svojim kucama dok se uvjeti na javno-prometnim površinama ne promijene.

Zbog snijega na splitskim prometnicama od jutros ne voze i gradski autobusi, što dogradonacelnik Jure Šundov objašnjava time da su ulice u Splitu pod nagibom te kao takve problematicne za promet ukoliko se na njima zadržava snijeg.



U Zracnoj luci Split doznaje se kako su zbog snježne mecave do podneva otkazane sve linije u dolasku i odlasku, zasad za Zagreb i Muenchen, nakon cega ce s vidjeti hoce li se uspostaviti.

Snijeg jutros otežava promet u gotovo cijeloj zemlji. U Istri, na cijelom Jadranu i u dijelu Gorskog kotara puše jak vjetar, povremeno s olujnim i orkanskim udarima.  Zbog najavljenog snježnog nevremena Hrvatski autoklub upozorava vozace da na put ne krecu bez zimske opreme i ako je moguce da odgode putovanje.

Za sav promet zatvorena je autocesta A1 izmedu cvorova Sveti Rok i Maslenica, dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb izmedu Kikovice i Delnica i Jadranska magistrala od Senja do Svete Marije Magdalene (D8). Samo za osobna vozila otvorene su Jadranska magistrala od Bakra do Senja (D8), Paški most, i državne ceste: D54 Maslenica-Zaton Obrovacki i D25 Gospic-Karlobag.

Na Krckom mostu promet je zabranjen za autobuse na kat, motocikle i vozila s kamp prikolicama (I. skupina). U Lici i Gorskom kotaru proglašeni su zimski uvjeti, zabranjen je promet za kamione s prikolicama i tegljace s poluprikolicama.

U prekidu su trajektne linije: Brestova-Porozina, Valbiska-Lopar, Jablanac-Mišnjak i Prizna-Žigljen. Na splitskom i rijeckom podrucju u prekidu su sve katamaranske linije.

Zatvorena cetiri granicna prijelaza Hrvatske i BiH

Zbog obilnih snježnih padalina zatvorene su prometnice i cetiri granicna prijelaza izmedu BiH i Hrvatske te jedno iz BiH prema Crnoj Gori, kao i promet brojnim cestama, dok je na snazi potpuna zabrana prometovanja teretnim vozilima, a od pet postojecih jedino je u funkciji sarajevska zracna luka, izvijestile su u petak vlasti u BiH.

Granicna policija BiH priopcila je da su za promet zatvoreni granicni prijelazi Radež-Vukov klanac na podrucju Neuma, Kaldrma na podrucju Grahova u zapadnoj Bosni prema Kninu, granicni prijelaz u mjestu Drinovcima kod Gruda prema Imotskom, prometnica i Granicni prijelaz Izacic prema Licnom Petrovom Selu u Hrvatskoj, kao i prijelaz Šcepan polje prema Crnoj Gori.


Podijeli: Facebook Twiter