FOTO: Zbog baklji prekinuta utakmica na Drosini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dugo najavljivana i priželjkivana prvenstvena utakmica najbližih susjeda Istre 1961 i Rijeke, završena je blamažom. Prekinuta je u 71. minuti odlukom glavnog suca Marija Strahonje jer su Demoni vodeci pogodak Bacelic Grgica iz jedanaesterca proslavili bakljadom. A kako su prethodno bakljadom travnjak zasuli i clanovi Armade izazvavši petominutni prekid, nogometaši su otišli u svlacionice ostavivši gotovo šest tisuca gledatelja na tribinama i brojne pred malim ekranima bez teksta.

Prekid u Puli!!! Zbog toga što su u dva navrata suprotstavljene navijacke skupine bacile ukupno deset baklji na travnjak, a bez da je icija sigurnost bila ugrožena. Nakon svega što se na hrvatskim travnjacima dogadalo svih ovih godina, nakon svih bacenih baklji, nakon hukanja tamnoputim igracima, samo Belleu dvaput ovoga proljeca, nikad nijedna utakmica nije prekinuta. Do ove. Pula je izabrana da se na njoj vježba strogoca. Ovo je povijesni presedan.

Nakon neslavnog kraja regionalnog derbija, prisutnim novinarima obratio se i Željko Jovanovic, ministar znanosti, obrazovanja i sporta.

- Meni je žao što je utakmica prekinuta. Želim da ovo što se danas dogodilo bude pouka navijackim skupinama da se može navijati i bez baklji. UEFA je jasno rekla da se mora stati na kraj navijackom nasilju, huliganizmu, nacionalizmu i rasizmu. Bili smo u Puli svjedoci rasistickih ispada, nadam se da je sve to bio poticaj da se tako nešto u Hrvatskoj više ne dogada. Prema tome, volio bih da ovaj prekid bude garancija da u Hrvatskoj više nigdje nece biti navijackog nasilja koje ce sprijeciti da svi koji dolaze na utakmicu uživaju u nogometu.

Ministar nije stao samo na tome, dapace, obrušio se odmah i na celne ljude HNS-a.

- Cirkus hrvatske nogometne lige ovdje je doživio svoju kulminaciju. Odgovornost za to snosi vrh nogometne organizacije i koliko god ce grubo zvucati ovo što cu sad reci, to govorim s punom odgovornošcu i mislim da je krajnje vrijeme da se Mamic, Markovic i Srebric uhvate za ruke, stanu pred ogledalo i pljunu u to što vide.

Cim je zagrebacki sudac Marijo Strahonja požurio prekinuti utakmicu "Istre 1961" i "Rijeke" u 70. minuti zbog cetiri baklje, povjerenik za natjecanje Josip Brezni postao je najtraženija osoba u Hrvatskoj na iducih sat vremena.

- U ovome trenutku ne mogu ništa reci. Utakmicu sam gledao na televiziji i ne znam što se sve dogadalo na stadionu Aldo Drosina, a ne želim prejudicirati. Kada dobijem izvješce službenih osoba s utakmice, donijet cu natjecateljsku odluku. Što se tice eventualnih sankcija za klubove, odluku o tome donijet ce naš disciplinski sudac Krešimir Vlajcevic, takoder na temelju izvješca službenih osoba s utakmice - objašnjava Brezni.

Prema njegovim rijecima, sve opcije su otvorene.

- Moguce je da jedna ili druga momcad dobiju bodove za zelenim stolom. No, clanak 59. Pravilnika o nogometnim natjecanjima isto tako daje mogucnost ponovljenog odigravanja utakmice - zakljucuje Brezni.



Delegat Drago Kolesaric: Utakmica sigurno nece biti registrirana 1:0


Nakon utakmice pred novinare je stigao i delegat Darko Kolesaric iz Osijeka. Da prenese što je zagrebacki sudac Marijo Strahonja zapisao u službeni zapisnik nakon susreta i zašto je prekinuo susret.

"U 60. minuti i 15. sekundi pripadnici Armade su bacili tri baklje na travnjak, nakon cega smo reagirali i preko službenog spikera pozvali navijace da prekinu, jer ce u suprotnom sudac prekinuti susret, rekao je Kolesaric.

- Kako su u 61. minuti na teren bacene još tri baklje sudac je, poštujuci upute, prekinuo susret na pet minuta pozvavši momcadi u svlacionicu. Istovremeno je spiker jasno i glasno porucio da ce se u slucaju novog nesportskog ponašanja gledatelja, vrijedanja na rasnoj osnovi, bacanja baklji ili slicnog, susret prekinuti. To se i dogodilo u 71. minuti kad su sa sjevera bacene cetiri baklje.

Sporno je bilo to što je sudac prvu bakljadu, onu Armadinu, ocijenio kao dva prekida. Potom je nakon gola bio treci. Vodstvo pulskog kluba i prisutni novinari željeli su cuti otkud dva prekida u prvom slucaju. Kako je sudac uspio šest bacenih bakljipretvoriti u dva puta po tri baklje. Odnosno, dva prekida.

Ja sam vam samo iznio ono što je sudac napisao i meni rekao prilikom prekida. Ja necu iznijeti sad svoje videnje, njega cu napisati naknadno i nisam ga dužan sad reci. Sudac je taj koji vodi utakmicu i on odlucuje o prekidu. Epilog? Ne znam, ali kako nije odigrano 75 minuta, utakmica se nece registrirati postojecim rezultatom. Što god odlucio disciplinski sudac, da se igra nova utakmica ili nešto drugo, ova ce se tretirati kao da nije ni odigrana - zakljucio je delegat susreta koji se niti na upite ministra Jovanovica nije dao izbaciti iz takta.

Sudac Marijo Strahonja: Reagirao sam sukladno propisima


"Kad su pale prve baklje odmah sam putem razglasa tražio da se opomenu navijaci da prekinu s tim, ali su se oglušili na taj apel i ja sam, poštujuci upute, pozvao igrace u svlacionicu", govorio je Marijo Strahonja.

"Ponovno su navijaci upozoreni, ovoga puta je jasno receno da ce se u slucaju novog nesportskog ponašanja susret prekinuti. Nakon gola, baklje su bacene sa suprotne tribine i ja sam morao prekinuti susret. Ja sudim i Ligu prvaka i postoje strogi napuci kako moramo postupati u takvim trenucima. I nije da nitko nije bio ugrožen kod bacanja baklji. Vidio sam onu djecu koja su stajala ispod tribina i gledala te baklje", zakljucio je Strahonja misleci pritom, valjda, na skupljace lopti.


Podijeli: Facebook Twiter