FOTO: Zasniježilo u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Snijeg je u petak navecer ponovno poceo padati u gotovo cijeloj Istri. Temperature su oko nule, a ponegdje, narocito u unutrašnjosti Istre, snježni pokrivac je visok izmedu 10 i 20 centimetara. Prema podacima Policijske uprave istarske na prometnicama širom Istre potreban je pojacan oprez u vožnji. Istarski ipsilon zatvoren je za kamione, a tijekom popodneva zatvorena je i pulska Zracna luka.

Tokom dana snimili smo nesvakidašnji prizor: led na moru u pulskoj marini. Današnje jutro bilo je izuzetno hladno, a možda bude i jedno od najhladnijih ove zime. Ledile su se gotovo sve vodene površine na otvorenom, poput fontana i jezerca, pa se zaledilo i more. U Puli je jutros u 07:00 sati izmjerena temperatura zraka od -7 stupnjeva, no do 11:00 sati se popela iznad nule. Potom su oko podneva zalepršale i pahulje snijega, koje su padale oko sat vremena. 

Buzecane, koji su s jutarnjih -11 stupnjeva zakoracili u najhladniji ovosezonski dan, prve su pahulje, posve u skladu s vremenskim prognozama, razveselile danas oko 11.30 sati, ali su ubrzo stale. U 13 sati ponovo je poceo padati gusti snijeg i u nepunih deset minuta zabijelio sve površine. Cicariju je u to vrijeme vec odavno prekrio snježni pokrivac.



Neuobicajeno hladno vrijeme nije poremetilo rovinjsku svakodnevnicu. Manje je užurbanosti bilo u luci jer se ribari po temperaturi koje je ujutro bila na minus tri nisu otisnuli na pošte za listove. Prazna je bila i tržnica jer nema ni kupaca ni puno prodavaca. Najuporniji su bili aktivisti Društva osoba s posebnim potrebama i Udruženja umirovljenika, koje su, usprkos snijegu, postavili svoj Božicni sajam na središnjem trgu. Kupaca je bilo podosta iako je hladnoca bila tako jaka da se zaledila fontana na trgu.



Nakon ledene noci, sa zabilježenih -12 stupnjeva Celzijusa, danas je oko 13 sati u Pazinu poceo padati snijeg. Temperatura se tijekom dana nije podigla iznad nule, pa su mnogi pješaci zbog poledice strahovali od pada. Vodopadi na obližnjoj Pazincici stvorili su dugacke sige koje su gotovo doticale površinu vode, a na jezercima potoka stvarala se ledena kora.



Nakon što se tijekom dana na poreckim ulicama povremeno zavijorila tek koja pahuljica, sa spuštanjem veceri snijeg je poceo padati sve jace stvarajuci bijeli pokrivac. Nakon 17 sati temperature su se spustile do ništice, a krupne pahulje vlažnog snijega unijele su božicni ugodaj na gradske trgove i ulice. Unatoc najava prethodnih dana, vecina vozaca snijeg je docekala bez zimske opreme na vozilima, što je, uz na nekim dijelovima neposipane ceste uzrokovalo usporeno odvijanje prometa.

Oko 12 sati pocelo je lagano sniježiti i na podrucju Umaga, da bi velike pahulje pocele padati sat vremena kasnije. Pravi zimski ugodaj stvorio se na gradskim ulicama, što je, ipak, otežavalo promet. Djelatnici gradskog Vlastitog pogona poceli su po gradskim prometnicama bacati šljunak i sol tek oko 13 sati.

U Labinu se suhi snijeg, koji je poceo padati nešto iza podneva, brzo hvatao pa je do 16 sati grad potpuno zabijelio s tri-cetiri centimetra pokrivaca na prometnicama. Proglašeni su zimski uvjeti, a policija je regulirala promet za gornji Labin, u koji se nije moglo bez primjerenih guma ili lanaca, doznajemo od nadcestara Korada Šumberca iz Istarskih cesta. Neki od zaposlenih u starom gradu, opeceni lanjskim iskustvom, kada je u hip zatvorena cesta do Podlabina, ranije su otišli s posla. Iz gradskog komunalca su s prvim pahuljama poceli posipati ceste solju.

Direktor «1. maja» Alen Golja kategoricno porucuje da su, pouceni prošlogodišnjim iskustvima, potpuno spremni. Opskrbljeni s 30 tona soli i tzv. rizle, jaci su i za jednu posadu s vecom ralicom i posipacem pa sada imaju dvije takve ekipe. U slucaju ozbiljnijeg snijega angažirat ce, veli, privatne bageriste.

Gust je snijeg poceo padati poslijepodne na podrucju opcine Marcana i znatno otežao promet. Više je automobila skliznulo s ceste Loborika - Marcana pa se vozaci pozivaju na oprez.


Podijeli: Facebook Twiter