FOTO: Zabijelilo širom Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarski kras zahvatila je u petak prijepodne prava snježna mecava. Nedaleko od Žbevnice oko podneva u gustim je i velikim pahuljama napadalo preko desetak centimetara snijega. Obistinilo se pucko vjerovanje da oko sv. Katarine, 25. studenog, dolazi do zahladenja pracenog kišom, a u gorskim predjelima i snijegom.

Gusti snijeg i jak vjetar i ono su malo mještana Bresta prikovali u kuce. Ralica oko podneva nije prošla kroz Brest pa se promet od Bresta prema granicnom prijelazu Jelovice - Podgorje odvijao otežano. Zbog snijega, donosi HAK, obavezna je zimska oprema na cesti Buzet- Brest- Vodice-Mune i Trstenik-Lupoglav.

Snijeg je rano ujutro padao u gorju iznad 700 metara nadmorske visine, a potom se snježna granica znatno spustila. U Buzetu su se prijepodne izmjenjivali kiša i susnježica no snijeg se nije zadržava na tlu.



Ralice zimske službe Istarskih cesta u cetvrtak su preventivno ceste laniške opcine posipale sipinom i solju, a u cišcenje snijega, rekao je nadcestar Denis Damijanic, krenuli su u petak oko ujutro. Najviše je snijega, kaže Damjanic napadalo u Racjoj Vasi i Trsteniku gdje se visina snježnog pokrivaca kretala izmedu 20 i 30 centimetara, oko desetak centimetara bilo ga je u Danama, a najmanje, svega pet, šest centimetara u Lanišcu. Snijeg je poslijepodne prestao padati, a prema prognozama, rekao je Damjanic, nove snježne padavine ponovo se ocekuju u nedjelju.



Prvi ovosezonski snijeg na Bujštini zabijelio je u cetvrtak u noci Momjan i okolicu. Pahulje su, zajedno sa slabom tucom, pocele padati oko 22 sata i nastavile gotovo sat vremena. Tanki bijeli pokrov, koji je opstao do jutra, stvorio je idilicni ugodaj, a kako doznajemo od pojedinih mještana, problema u prometu nije bilo, jer se u dodiru s kolnikom brzo topio. Snijeg je ponovno lagano poceo padati u petak u kasnim jutarnjim satima te se i dalje topio na cesti.

Od procelnika komunalnog odjela Grada Buja Elvisa Glavicica doznajemo da je 15. studenog aktivirana zimska služba za održavanje nerazvrstanih cesta, prema cijem planu najniži - prvi stupanj pripravnosti traje do kraja ovog mjeseca.

Goran Kovacevic iz Istrameta poslao nam je slike prvog ovogodišnjeg snijega u Istri. Fotografije je snimio u cetvrtak navecer u Momjanu.

Snijeg je padao i u Rovinju, tocnije u Bolnickom naselju, gdje se "ispraznio" hladni oblak pa je nastala snježna idila. Zanimljivo je da je snijeg padao uz more, a da je prema kopnu kišilo.

Prava snježna mecava zahvatila je u petak ujutro ujutro Cicariju. Na sjeverozapadnom djelu laniške opcine snježni pokrivac je oko podneva dosegao desetak centimetara visine.

Toliko ga je bilo i nedaleko od Bresta ispod Žbevnice, a snijeg i dalje gusto pada u velikim pahuljama. Ralica nije prošla kroz Brest pa se promet na tom pravcu odvija otežano.

Zbog snijega, javlja HAK, obavezna je zimska oprema na cesti Buzet - Vodice - Mune i Trstenik - Lupoglav. U Buzetu se izmjenjuju kiša i susnježica, no snijeg se ne zadržava na tlu.

Porecane je tijekom jutra iznenadila najprije jaka, potom ledena kiša, a nakon nje i susnježica. Nakon što je oblak istresao svoj sadržaj na grad, na trenutak se cinilo da ce granuti sunce, a pod grmljem zelenih površina i na automobilima ostale su nakupine ledenih kapi i snijega. Ledena kiša padala je i u okolici Pule, kod Marcane, dok se u samoj Puli sredinom dana nakon pljuskova djelomicno nakratko i razvedrilo.


Podijeli: Facebook Twiter