FOTO Zabavnim vinskim maratonom prkosili nevremenu nad Umagom

Franco Iacop i Valter Flego (M. ANGELINI)
Franco Iacop i Valter Flego (M. ANGELINI)

Zabavni vinski maraton Istria Wine Run 2017. pretvorio se u smionu borbu s nevremenom koje se nadvilo nad Umagom.

U subotu predvečer svi vozači koji su se zatekli na cesti Lovrečica – Umag  žureći pred prijetećim oblacima, iznenada su uletjeli, na zavoju kraj Đube, u nepreglednu kolonu koja se kretala puževom brzinom. Ogromne padaline su ih sustigle i nervozno su tražili prečac do Umaga preko naselja Rožac. Međutim, tu je kolona bila još nepreglednija i trebalo je strpljenja da se domognu Umaga. Ubrzo se ispostavilo kako nije riječ o udesu na cesti, nego zloj sreći koja je pratila trkače na prilaznim cestama Umaga, sudionike četvrtog izdanja eno gastro manifestacije Istria Wine Run 2017. koja okuplja svakog prvog vikenda u mjesecu rujnu profesionalne atletičare i rekreativce na hedonističkoj utrci posvećenoj Dionisu, Bogu vina i istarskim vinarima iz klastera Bujština. Utrka koja  je startala u Momjanu, preko Brtonigle, trebala je završiti u Stella Marisu. Dobro pripremljeni trkači, na startu su dobili i bocu vina kao popudbinu, pa su trčeči vinskim stazama obilazili najčuvenije vinske podrume i opskrbne stanice na Bujštini gdje su degustirali čuvena vina istarskih vinara. Nažalost, ove se subote, zabavni vinski maraton nadomak Umagu, pretvorio u utrku s oblacima i natjecanje protiv zastrašujuće oluje, ali vinski natjecatelji nisu odustajali. Trčali su posvuda i izbijali prema središtu Umaga iz svih pravaca, Finide, Rožaca, Segeta, Vrha, a neki su čak iskakali iz šume pokraj tvornice Hempel tražeći put prema Stella Marisu. Impresivno je bilo promatrati ih kako „mokri do kostiju“, nepokolebljivo trče Kolodvorskom ulicom, ulicom Pozioi, Novom obalom, Jadranskom ulicom, Trgovačkom ulicom, Savudrijskom...u potrazi za ciljem. Neki su se zaustavljali u centru grada pitati dobro zaklonjene prolaznike gdje se nalazi Stella Maris, jer su markacije s utrke postale neuočljive. Ništa ih nije moglo smesti i prkosili su oluji, najvećem neprijatelju, nošeni maratonskim plamenom. Kiša je pljuštala, neke krošnje sa stabala u Stella Marisu su padale, a oni su nezaustavljivo trčali i trčali u potrazi za ciljem. Fantastičan prizor na ulicama Umaga borbe čovjeka i prirode, svjedočanstvo da u zdravome tijelu vlada zdrav duh!

- Tajna se krije i u čaroliji istarskih vina koji su nam bili okrijepa i osnažili nas u trčanju, izjavila je vidno zadovoljna Ines Blažević iz Banja Luke koja je istrčala polumaraton, 21 km , nazdravljajući ovoj manifestaciji te svim vinskim trkačima.

Važnost i značaj ove istarske eno –gastro i sportske priredbe u subotu je učinila veličanstvenim nevrijeme nad Umagom. (Sanja Bosnić, snimio: Milivoj Mijošek)


Podijeli: Facebook Twiter