FOTO: Vršidba žita uz dopiju i likuf

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Po drugi put je u opcini Sveti Petar u Šumi u subotu održana Makinaca po starinski. Cilj je bio pokazati kako se nekada vršilo žito, što je bio glavni ljetni poljoprivredni dogadaj.

Nekada se na vršidbi skupljalo cijelo selo da bi se što prije odradio posao i nakon toga su zajedno objedovali i veselili se. Tako je i sada bilo u selu Gljušcici na lokalitetu Brig, na imanju Josipa Srblina. No, tamo se nisu okupili samo mještani, nego i mnogi iz okolnih mjesta pa i cijele Istre te turisti, sve skupa 300-tinjak posjetitelja.

Glavni krivci za ovu manifestaciju - kojoj je cilj postati tradicionalna te oživiti stare obicaje na cijeloj Supetarštini da se ne bi zaboravili - su Viktor Prenc i Josip Srblin, dok se u organizaciju ukljucila i Opcina Sveti Petar u Šumi.

Lani je prva Makinaca po starinski bila na Prencovom zemljištu u selu Glavica, gdje su ove godine odradili generalnu probu. Veliki lanjski interes bio je podstrek da se nastavi s manifestacijom. Prošle je godine Prenc obnovio staru drvenu vršilicu s pocetka 20. stoljeca, koja je u meduvremenu prodana. No, u Gljušcicima su bile dvije makine - jedna metalna i druga drvena, kojoj je Prenc vratio stari sjaj.

U smjenama se 40-ak ljudi izmjenjivalo u ubacivanju snopova u vršilice, slaganju izbacene slame i spremanju zrnja u vrece. Dio stare tradicije je i dopija s pijacom za vrijedne seljane kao i likuf, kako se naziva druženje uz bogati stol, na kojem su neizostavni fuži i koja kobasica te vino. Tako je bilo i na drugoj Makinaci po starinski.

Nekima su gledajuci ove prizore navrla sjecanja na mlade dane kada su i sami aktivno sudjelovali u takvim radovima. Djeca i mladi su prvi put vidjeli nešto o cemu su im stariji pricali, a oni se, iako sada u 70-im i 80-im godinama života, jako dobro sjecaju tih radova i vlastite mladosti. Namjera je opcine da Makinacu po starinski uvrsti u turisticku promidžbu svog kraja. (Piše Selvina BENIC; snimio Mario BRATULIC)


Podijeli: Facebook Twiter