Foto vremeplov kroz zlatna razdoblja hrvatske fotografije

U Buzetu su izložene 22 fotografije
U Buzetu su izložene 22 fotografije

U Zavičajnom muzeju u Buzetu do 20. travnja može se pogledati izložba fotografija u povodu 125. obljetnice Fotokluba Zagreb. Ovaj visoki jubilej zagrebački Fotoklub obilježava nizom od devet izložbi u devet gradova: Pazinu, Rijeci, Buzetu, Labinu, Umagu, Zadru, Vinkovcima, Rovinju, te na kraju ove turneje u studenome i u Zagrebu.

Za retrospektivnu izložbu odabrano je 125 fotografija. U Buzetu su izložene 22 fotografije nastale u dva zlatna razdoblja hrvatske fotografije: razdoblja 1930-ih i razdoblja od 1950-ih do 1980-ih godina. Među izlošcima su i čuveni portreti pjesnika Enesa Kiševića i Tina Ujevića, Marije Braut i Milana Pavića, i čitav niz uličnih, dokumentarnih i eksperimentalnih fotografija koje potpisuju Branko Luš, Vladko Cizelj, Đuro Griesbach, Tošo Dabac, Slavka Pavić, Ladislav Petrović i drugi eminentni umjetnici koji su svojim ostvarenjima ostavili značajan trag u hrvatskoj fotografiji navedenog razdoblja, nabraja voditelj buzetskog Zavičajnog muzeja Saša Nikolić.

Fotoklub Zagreb najstarija je neprofitna fotoamaterska organizacija s umjetničkim težnjama u jugoistočnom dijelu Europe. Pod nazivom "Klub fotografah amateurah" osnovan je 1892. godine, samo dvije godine nakon osnutka iste takve organizacije u Londonu.

Tijekom tih 125 godina Fotoklub Zagreb izvršio je veliki utjecaj na razvoj umjetničke fotografije na ovim prostorima, a klubom je prošla većina eminentnih hrvatskih fotografa gdje su se profilirali kao fotografi - umjetnici, od generacije legendarnog Toše Dabca na dalje. (G. Č. Š.)


Podijeli: Facebook Twiter