FOTO: Vitezovi obranili kaštel

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sedam hrabrih vitezova odmjerilo je snage na uzbudljivom konjickom turniru kojim se Svetvincenat još jednom vratio u mracno doba srednjeg vijeka. Legenda o tajnovitom vitezu, naime, privukla je velik broj posjetitelja, koji su okružili Žlinju i bodrili spretne konjanike. Posljednji dan Srednjovjekovnog festivala obilježio je i kraj opsade kaštela te dramatican madionicarski show kojim je vještica oslobodena svih optužnica.

Giovanni, Giorgio, Nandi, Desiderio, Gordi, Filippo i Pietro sedmorica su vitezova, to jest konjanika iz okolnih konjickih klubova, koji su se našli pred velikom izazovom. Na turniru su morali svladati više zadataka - kopljem su prvo gadali metu, zatim su buzdovanom morali pogoditi glavu makete covjeka te sabljom u trku prerezati lubenicu i dinju.

Nakon što je Pietro proglašen pobjednikom, obistinila se legenda o tajnovitom vitezu iz davne 1713. godine. Naime, u Žlinji se pojavio tajnoviti oklopljeni vitez koji je skrivao identitet, a njegova drskost naljutila je i gospodu Grimanijeve, kojima se nije poklonio. Nakon što je izazvao pobjednika Pietra, krenuo je u izazov, ali vrlo brzo je odustao.

Najveca atrakcija posjetiteljima bila je trodnevna opsada improviziranog kaštela u sumrak. Iako je djeva Elizabeta, koja je još u cetvrtak oteta i zarobljena u kaštelu, zamijenjena za trojicu Mlecana iz Svetvincenta, zarobljenika tabora Vitezova Zelingradskih i Vitezova Zlatnog kaleža koji su krali koze, kokoši i vino po taborima, opsada je nastavljena. Gostujuci vitezovi su, umjesto da krenu u svoje krajeve, odlucili osvojiti kaštel i tako je ponovno uprilicena borba pod teškim oklopima u kojoj su doslovno frcale iskre i letjeli plamenovi.

Publiku su oduševili katapult, koji je kaštel gadao gorucim kuglama, te strelicari koji su protivnike gadali vatrenim strijelama. Grimanijeva hrabra vojska ubrzo je nadjacala protivnike, i cijeli je grad slavio.

Kraj prvog izdanja festivala obilježilo je sudenje vještici Mari Radoslovic. Nakon što je tri dana, uz stalna mucenja i ispitivanja, provela u tamnici u podzemlju kaštela, u subotu je oslobodena. Carobnjak s bijelom maskom i uz glazbenu kulisu "Carmine Burane" izveo nekoliko trikova koji su publiku ostavili bez daha. Niti nakon što je navodna vještica lebdjela u zraku i imala punu glavu maceva, njena krivnja nije dokazana.

Zanimljivi viteški tabori kroz tri su dana privukli brojne znatiželjnike koji su se raspitivali o životu u srednjem vijeku, isprobavali sprave za mucenje i hladno oružje. Najcešce pitanje bilo je kako vitezovi izdržavaju ljetne vrucine pod oklopima koji mogu težiti i do 40 kilograma.


Podijeli: Facebook Twiter