FOTO Više od 1.300 rekreativaca na Porečkom delfinu


Iako je nebo stalno prijetilo današnje 18. izdanje međunarodnog sportsko-rekreativnog plivačkog maratona Porečki delfin, kojeg organizira Klub za daljinsko plivanje i sportsku rekreaciju Poreč, bilo je vrlo uspješno. Osim što je privuklo čak 131 natjecatelja u profesionalnom Cro-cup prvenstvu Hrvatske u daljinskom plivanju na kojem su slavili Bugari, prijavilo se više od 1.300 rekreativaca iz Hrvatske, Mađarske, Bugarske, Njemačke, Austrije, Italije, Slovenije, Srbije i drugih država koji su unatoč povećim valovima uspjeli otplivati jednu od tri dionice – 1.000, 3.000 ili 5.000 metara. Cijela je plaža Pical već od jutra vrvjela ljudima i odličnom atmosferom, jer su plivači, navijači i drugi posjetitelji, cijele obitelji s djecom došle provesti lijepi dan na otvorenom. Tomu su svakako pridonijeli brojni i raznovrsni sadržaji za sve uzraste.

Svi su rekreativci zapravo danas bili pobjednici, jer plasman nije bio važan. Bitno je bilo sudjelovati i završiti jednu od odabranih dionica plivajući po vlastitom odabiru trbušno ili leđno, a na kraju su svi dobili medalju i majicu. Jedinstven je to maraton na ovoj strani Jadrana na kojem se slavi plivanje, sport i zabava, sve u jednom, i na kojem su dozvoljena sva pomagala – peraje, maske, dihalice, pa i luftići i šlaufovi, što baš nismo zamijetili.

Osim bogatog popratnog programa posjetitelji su imali priliku upoznati i posebne goste Porečkog delfina koji su bodrili natjecatelje i prisjetili se svojih početaka. Bili su to sudionici Olimpijskih igara i poznati plivači Marko Strahija, Miloš Milošević, Dinko Jukić, Nace Majcen, Jure Bučar i Karla Šitić koji su na početku svojih uspješnih karijera sudjelovali na ovom maratonu. A kao počasni gost u Poreč je stigao i naš najbolji skijaš Ivica Kostelić, koji je otplivao rekreativni dio maratona.

-Ovo mi je prvi maraton u životu. Dobio sam poziv, imao slobodan termin i stoga sam rado prihvatio. Plivanje mi je draga rekreacija, uvijek sam i razmišljao kako ću nastupiti na maratonu. Zadnjih sam mjesec dana malo više plivao baš kako bih se pripremio za ovaj maraton, kazao nam je Kostelić koji je bio vrlo tražen. Mnogi su ga željeli upoznati, popričati i fotografirati se s njim. Rekao nam je prije starta da će plivati tri kilometara, a onda je vidio da može, pa je otplivao najdužu dionicu od pet kilometara i to za jedan sat i 42 minute.

- Ovogodišnje, dopunjeno i punoljetno izdanje Porečkog delfina pun je pogodak, unatoč malo lošijem vremenu. Zadovoljni smo odazivom, prijavilo se više od 1.100 plivača za rekreativni dio maratona. Ovog se puta uključila tvrtka Valamar Riviera s brojnim popratnim sadržajima i cjelodnevnim zabavnim programom. Osim toga u plivačkom dijelu dopunili smo program s utrkom Australiana i vaterpolo turnirom. Atmosfera je zaista dobra, a energija još bolja. Veliki je odaziv i Mađara kojih je stiglo više od 600 i koji redovito sudjeluju na Porečkom delfinu, komentirao je direktor Turističke zajednice Poreča Nenad Velenik. TZ, Grad Poreč i Valamar Riviera bili su glavni sponzori manifestacije.

Od ostalih sportskih aktivnosti u popodnevnom su dijelu održani i amaterski vaterpolo turnir te brzinsko sprint plivanje Australiana. Vaterpolo turnir je priređen u suradnji s udrugom Veliki mali čovjek iz Pazina. Spomenimo i ostale sadržaje koji su danas u čast Porečkog delfina bili besplatni za svih, kao dar sponzora, Valamar Riviere. Početak manifestacije obilježili su DJ Mr. G i limena glazba iz Sv. Lovreča. Dodjelu medalja u 12 sati posebno su začinili nastupi grupa Uptown Gang i The Roomors. Besplatni program za najmlađe odvijao se od 10 do 15 sati u Kid's zoni s animacijskim programom, predstavama, kostimiranim likovima i dramskom igrom „Mala sirena“. Priređena je i kreativna radionica izrade morskih suvenira, društvene stolne igre i oslikavanje lica. Kasnije tijekom popodneva održan je ples u Maro Discu. Nešto stariji mogli su se u Fun zoni okušati u skakanju na velikim napuhancima i uživati u aquaparku. U Beer&Relax zoni cijeli su se dan dijelili besplatni radleri Karlovačke pivovare, dok su se u relaks zoni od 10 do 14 sati sudionici maratona opuštali uz besplatne masaže.

(Tanja KOCIJANČIĆ, Snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter