FOTO: Utrka Dan Uljanika privukla tisucu natjecatelja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gotovo tisucu natjecatelja, preciznije njih 995, istrcalo je u nedjelju prije podne po neuobicajeno toplom vremenu 29. izdanje atletske utrke "Dan Uljanika". Glavnu utrku duljine 8,3 km, odnosno cetiri kruga kroz Uljanik, uspješno je okoncalo 146 natjecatelja, dok je prethodno u djecjim utrkama duljine 2 km trcalo 849 natjecatelja.

Ovim se još jednom punim pogotkom pokazala ova tradicionalna utrka pulskim brodogradilištem koju su uspješno organizirali clanovi RSD Uljanik.

Iako su pobjednici ovih utrka svi oni koji stignu do cilja, bez obzira na istrcano vrijeme, neki su ipak malo brži. Tako je u glavnoj utrci još jednom viden dvoboj Rijecanina Zorana Žilica koji trci za Zagreb Ulix i sjajnog veterana Drage Paripovica clana Žumberka. Epilog je bio isti kao i lani, mladi Žilic u finišu je došao do još jedne pobjede, ukupno cetvrte, kojom se na ljestvici natjecatelja s najviše pobjeda na utrci "Dan Uljanika" popeo na sam vrh. Dosad su Žilic, Paripovic i Romeo Živko imali po tri pobjede.

Za razliku od raspleta u konkurenciji atleticara, kod atleticarki nije slavila lanjska pobjednica Barbara Belušic, vec Marija Vrajic iz zagrebackog Veterana. Tako se najbolja istarska atleticarka Labinjanka Barbara Belušic, clanica Istre, ovoga puta morala zadovoljiti drugim mjestom nakon tri pobjede u posljednje cetiri godine.

Glavna utrka imala je i ovom prilikom svoje junake, a medu njih se svakako uvrstio Georg Rappel, jedan od samo cetvorice natjecatelja koji su istrcali svih 29 izdanja ove utrke. Bez obzira što je popularni Geo ozlijeden, nije mu palo ni na kraj pameti da preskoci utrku, pa je prohodao stazom kako bi ostao u biranom društvu s Matom Tomicem, Ozrenom Rnjakom i Rajkom Šarcevicem, koji i dalje imaju stopostotan ucinak na ovoj utrci.

Ukoliko se može reci da je gužva vladala tijekom glavne utrke, ono što je bilo tijekom djecjih utrka bila je gužva na kvadrat. Mjesta za parkiranje automobila nigdje uz ulaz u Uljanik nije bilo, jer su roditelji dovozili i odvozili djecu automobilima. Unutar Uljanika bilo je kao u košnici, što i ne cudi kad je trcalo skoro 850 mladih trkaca, a uz stazu su ih nestrpljivim pogledima pratili njihovi roditelji i ucitelji. Ovogodišnja utrka u djecjoj konkurenciji uci cu u povijest kao ona u kojoj je prekinuta desetogodišnja dominacija OŠ Kaštanjer u ukupnoj konkurenciji.

Za prekid tog niza pobjeda pobrinuli su se ucenice i ucenici OŠ Vidikovac koji su ovoga puta bili najbolji, drugi su bili ucenici i ucenice OŠ Kaštanjer, a treci clanovi TK Rival iz Rijeke. Nastupili su djecaci i djevojcice iz cak 26 osnovnih škola ili sportskih klubova, a pored iz Pule bilo je djece iz Vodnjana, Fažane, Rovinja, Labina, Juršica, Ogulina, Rijeke, Bribira, Triblja, Stubice i Slovenije. (Roberto CAR, snimio Dejan ŠTIFANIC)


Podijeli: Facebook Twiter